Vi trenger en plan! Eller rettere sagt 356 planer

Kan en plan redde naturen? Kanskje ikke alene. Men en god plan kan bidra til mer bevaring og mer hensynsfull bruk av naturen. Og det er et steg i riktig retning for å ta vare på den naturen vi har.

Blomster, skogbunn

Det er svært viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet. Foto: Vilde Åvesland Torp

Vi mister naturmangfold i rekordfart, og den største synderen er arealendringer. Myrer blir til dyrket mark, elvedeltaer blir til leilighetskomplekser og kantsoner blir til parkeringsplasser. Vi mennesker tar stadig større plass, noe som har gått kraftig utover naturmangfoldet. Samtidig er vi helt avhengige av de godene naturen gir oss, som pollinering, flomdemping, medisiner, naturopplevelser og mye mer. For å sikre at vi kan fortsette å nyte naturens goder er vi avhengige av å forvalte og ta vare på den naturen vi har. For å få til dette må de som bestemmer over den lokale arealbruken og utbyggingen, nemlig kommunene, ha en plan. En slik plan kalles kommunedelplan for naturmangfold.

Nå nærmer praksisoppholdet seg slutten og jeg kan se tilbake på et innholdsrikt semester med mange varierte arbeidsoppgaver, digitale møter og spennende utfordringer. Jeg har vært utenfor komfortsonen min, men jeg har også lært masse. Å jobbe som biolog er mye mer innholdsrikt og variert enn jeg hadde sett for meg. Gjennom praksisoppholdet har jeg fått innblikk i hvordan en med biologibakgrunn kan jobbe med politikk og valgkamp, kommunikasjon og formidling, planarbeid og forvaltning. Det har gitt meg en mye større innsikt i hva jeg kan tenke meg å jobbe med. Det har også gjort meg mer sikker på at jeg har valgt riktig utdanning og jeg gleder meg til å begynne å jobbe som biolog.

datamaskin, arbeidsplass
Slik har praksishverdagen for det meste sett ut. Foto: Vilde Åvesland Torp

Naturmangfold på dagsorden

Det er på høy tid at naturmangfoldet får den oppmerksomheten den fortjener. En kommunedelplan for naturmangfold vil gi kommunene en oversikt over sin egen natur og kunnskap til å ta vare på den. Planen skal brukes slik at kommunen skal ha et godt grunnlag for å ta gode valg for naturen når det kommer til utbygging og arealbruk. Dermed kan slike planer være med å stoppe nedbyggingen av naturen. Kommunene har selv et stort ansvar for å forvalte sin egen natur. Det er derfor helt avgjørende med god naturkompetanse i kommunen for å ta vare på den lokale naturen. Derfor er personer med god naturkunnskap, som biologer, svært viktige i kommunene. De bidrar med kunnskap, innsikt og engasjement for kommunens naturmangfold. Gjennom praksisplassen min hos Sabima skal jeg få være med tre kommuner som holder på å utvikle hver sin kommunedelplan for naturmangfold. Jeg skal bidra med å gjøre noen oppgaver for dem, samtidig som jeg får innblikk i hvordan kommuner jobber for å få til en slik plan.

For å ta vare på den naturen vi har kreves det kunnskap, engasjement og forutsigbare planer. En kommunedelplan for naturmangfold vi sikre en mer forutsigbar og trygg naturforvaltning i kommunene. Den vil begrense omfanget av nedbyggingen av natur. I tillegg vil en slik plan i større grad ta hensyn til den rike norske naturen og naturmangfoldet vil få en større rolle i avgjørelser. Foreløpig er det kun 10 kommuner i Norge som har en slik plan, og 12 kommuner holder på å utvikle en. Men dette er noe vi må kreve at alle de 356 norske kommunene lager. Naturen er selve livsgrunnlaget vårt og vi er helt avhengig av den. Vi har et stort ansvar for å ta vare på naturmangfoldet vårt, både for oss selv og for alle artene som lever i naturen.   

Av Vilde Åvesland Torp
Publisert 2. juni 2021 09:54 - Sist endret 2. juni 2021 10:32
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.