2022-

Publisert 13. juni 2022 12:23

Etter mange timer med bildesortering og felt er tiden hos NINA snart over! Bilder på minnekort har blitt lastet opp, og beina har fått kjørt seg i bratte, snødype skråninger. Så er spørsmålet; lærte jeg noe av dette, i så fall hva?

Publisert 7. juni 2022 08:06

En forsker sitter på laben med en seriøs mine i ansiktet. Med sine mange høyteknologiske duppedingser utfører hun eksperimenter nesten like stilig som agent 007. Eller? Er det egentlig sånn forskning fungerer?

Publisert 7. juni 2022 08:06

Myra er en viktig naturtype som dekker rundt 10% av Norges areal. Myrer er svært artsrike og fungerer som vannreservoarer og karbonlager og byr i tillegg på historiske skatter. Men lenge har myrene blitt grøftet opp og ikke fått den respekten de fortjener!

Publisert 31. mai 2022 08:33

Elvemuslingen er en rødlistet art i Norge. Den har status som sårbar grunnet reduksjon i populasjonsstørrelse. Siden vi i Norge har anslagsvis 40% (Bakken, Olsen & Skahjem, 2021) av de gjenværende bestandene i Europa, er dette også en av våre ansvarsarter og vi har derfor et spesielt embete i å ta vare på arten.

Publisert 31. mai 2022 08:32

Tiden flyr. Plutselig nærmer vi oss slutten av praksisarbeidet. Når jeg tenker tilbake til denne tiden er det mye jeg har lært. Ikke bare har jeg lært mer om det faglige, men også fått gode tips og råd til hva jeg kan gjøre i min videre studie- og arbeidskarriere.

Publisert 31. mai 2022 08:15

Østensjøvannet er Norges mest artsrike innsjø, noe jeg også selv har fått inntrykk av etter mange besøk det siste halvåret. Første gang jeg besøkte vannet, ble jeg veldig overrasket over hvor mange forskjellige fugler som finnes i området. For eksempel så jeg både toppdykker, svartand, sothøne og sivhøne for første gang. Ettersom jeg alltid har hatt en stor interesse for fugler, var dette en veldig kul opplevelse. I tillegg til det flotte og store fuglemangfoldet, er Østensjøvannet et vakkert og spennende turområde i seg selv. Det er mange fine sitteplasser når ben må hvile og mager må mettes. En liten lekeplass finnes også på området, noe som er særlig attraktivt for barnefamilier.

Publisert 31. mai 2022 08:06

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) er en tverrfaglig og uavhengig komité som vurderer risiko og sammenfatter kunnskap på oppdrag fra miljødirektoratet og mattilsynet. Disse risikovurderingene og forskningsoppsummeringene gir grunnlaget for råd, tiltak og regelverk fra direktoratene og departementene. Med andre ord spiller VKM en nøkkelrolle i å omsette kunnskap til handling i vårt samfunn. Og her har jeg vært så heldig å ha arbeidspraksis.

Publisert 31. mai 2022 08:00

Praksisoppholdet hos Diatec Monoclonals på Fornebu nærmer seg slutten. Det har vært en utrolig spennende opplevelse, som har vært preget av mange inntrykk. Jeg har fått god erfaring, som jeg er utrolig glad for blir en del av min bachelorgrad!

Publisert 31. mai 2022 07:57

Praksisperioden hos Mycoteam nærmer seg slutten. Etter flere uker i praksis har spørsmålet «kan det vokse muggsopp på betong?» blitt byttet ut med «hvorfor vokser det muggsopp på betong?», gjennom en prosess som har vært både spennende og utfordrende. Mange timer har gått til å lese forskningsartikler og studere betongprøvene våre under lupen, og resterende tid har gått til å gruble over hvorfor vi observerer det vi gjør. Får jeg noen svar snart?

Publisert 31. mai 2022 07:57

Når man tenker på våren er kanskje det første som slår deg varme og lyse dager med is i parken. Som student hører det også med sene kvelder på lesesalen og eksamensstress. Selv om det føles ut som jeg akkurat åpnet de første sidene i nye lærebøker er det faktisk fire måneder siden allerede. Eksamensperioden er her, og enda et semester nærmer seg slutten. Det betyr også at en praksisperiode tar slutt.

Publisert 31. mai 2022 07:57

Er du student på UiO har du kanskje lagt merke til veggene i Kristine Bonnevies hus. Plakater om fuglesang i byen, marine bunndyr og mye, mye mer er å se i det man går til undervisningstimer. Disse plakatene blir brukt for å presentere data fra vitenskapelige rapporter. For i forskning er det nemlig ikke bare viktig å generere data, men også å kunne bearbeide og presentere disse dataene. Og det er akkurat dette jeg driver med nå.

Publisert 31. mai 2022 07:57

Hva visste jeg om at man kanskje burde velge samfunnsøkonomi når jeg sto å valgte fag til mitt biologistudie. Gjennom mitt arbeid i arbeidspraksis hos Vitenskapskomiteen for mat og miljø blir jeg påminnet fordelen med en flerfaglig kompetanse. Jeg skulle gjerne ønske jeg hadde mer forståelse innen både samfunnsøkonomi og statistikk for å være bedre rustet til å forstå og drøfte faglitteraturen jeg har vært borti. Dette kom av at jeg til tider følte jeg sto på bar bakke til å ta slutninger jeg ikke følte jeg hadde nok faglig kompetanse til å ta. Heldigvis kan jeg lene meg på tanken om at jeg fremdeles er student. Den lenestolen slutter dessverre også å eksistere en dag. Da er det gjerne meg selv jeg må lene meg på.

Publisert 31. mai 2022 07:56

Det er tidlig om morgenen på Østenjsøvannet, tåken har lagt seg som et tynt silketeppe over vannet mens vi trasker langs stien. Vi går gjennom det høye, stikkende, gule sivet og ankommer vannkanten. Her drar vi håvene langs den grumsete vannbunden og drar opp flere ulike bunndyr. Vi skraper håvene langs den mørke vannkanten og fisker opp utrolig mange forskjellige arter av bunndyr som vi kan bruke til undervisningsdagen. Ved å vise til bunndyrene fysisk kan vi øke kunnskapen og forståelsen av naturen gjennom opplevelser med elevene.

Publisert 31. mai 2022 07:56

I mitt forrige blogginnlegg snakket jeg i det lange om arealnøytralitet. Jeg snakket om hvordan tiltakshierarkiet skal sikre at man unngår de viktigste naturområdene, og kompenserer for områder man ikke klarer å styre unna. Dette skulle være et verktøy for å oppnå arealnøytralitet. Men det er et ledd til jeg vil snakke om i prosessen. Et viktig ledd.

Publisert 31. mai 2022 07:50

En av mine arbeidsoppgaver hos Sabima er å legge inn sjeldne arter fra mediebildet i artsobservasjoner, så jeg kommer over mange spennende funn fra Norge. Det har vært obersvert både hvalrosser, havskillpadder og månefisker.

Publisert 9. mai 2022 10:36

I de siste årene har fremveksten av digitale datamaskiner ført til en rask utvikling i fagfeltet informatikk. Bioinformatikk, som bygger til dels på informatikk, har derfor blitt et spesielt viktig forskningsområde innenfor biologi.

Publisert 9. mai 2022 10:35

Naturen er ikke bare et fint sted å gå tur. Den sørger også for at vi får mat og vann. Naturen sørger til og med for luften vi puster inn I dag peker tungtveiende rapporter slik som FNs naturpanel (IPBES) på at verden befinner seg i en naturkrise. Naturkrisen har en negativ innvirkning på klimakrisen, og omvendt. Derfor er det viktig at begge krisene løses sammen, og ikke på bekostning av hverandre. Hovedårsaken til den globale naturkrisen er arealbruken og de omfattende arealendringene. Men hvorfor er naturkrisen et tema i Norge, som er vi opplever som dekket av uberørt villmark?

Publisert 9. mai 2022 10:35

En konflikt som aldri vil ta slutt. Selv om rovdyrkonflikten aldri kommer til å finne en ende finnes det verktøy for å dempe den polariserte debatten. Dette er en del av jobben NINA gjør i forbindelse med rovdyrforskningen.

Publisert 9. mai 2022 10:35

Jeg har lært utrolig mye spennende under studiene, men hva kan jeg bruke det til? Nå har jeg vært hos Diatec Monoclonals i to måneder, og jeg har fått et lite innblikk i hvordan arbeidslivet faktisk er. Så hva gjør jeg egentlig hos bioteknologiselskapet?

Publisert 9. mai 2022 10:35

World Fish Migration Day (WFMD) er en internasjonal markeringsdag for fiskemigrasjon. Mange fisker, faktisk de aller fleste, er avhengig av å kunne migrere både i havet og mellom hav og ferskvann for å gyte og få tilgang til riktig føde. Fiskemigrasjon er ofte involvert i mage ledd av en næringskjede, så et fravær av fisk i et bestemt område kan påvirke både insektene, vegetasjonen og andre fisk i nærheten. Fiskemigrasjonen skaper altså en regelmessig balansering av de ulike organismene i området.

Publisert 4. mai 2022 10:41

Over flere uker har jeg observert betong for å se om det faktisk er mulig å gro frem muggsopp på et så kompakt, næringsfattig og tungt materiale. Jeg gikk inn med en forventning om at svært lite ville vokse, og at jeg kom til å nistirre på helt vanlig betong i ukesvis. Resultatet viste seg derimot å være noe helt annet.

Publisert 4. mai 2022 10:41

Da jeg skulle begynne i praksis var jeg spent på hvordan dagene kom til å bli. Fram til nå har stort sett hele mitt liv bestått av skole. En relativt ensformig hverdag med lesing, pugging og eksamen. Kom jeg til å klare å omstille meg til en helt ny hverdag?

Publisert 4. mai 2022 10:40

Hvor ofte tar du deg den etterlengtede, beroligende teen som står i skapet? Det er ikke bare oss tobente som lider av stress. Alle planter og trær har de samme utfordringene. Dette understreker vell realiteten om at man aldri står alene om en stressende hverdag. Som oss er også de mer utsatt for andre utfordringer med en underliggende sykdom eller stresset situasjon. Den amerikanske bjørkepraktbillen, som borer seg inn under stammebarken på bjørketrærne, nyter godt av dette.

Publisert 4. mai 2022 10:39

Å være en biolog har alltid virket spennende for meg. Når jeg ser for meg en biolog ute i felt tenker jeg umiddelbart på en som er i naturen med støvler, turjakke og ved godt humør. Så deilig det må være å ikke sitte inne i et kontor hele tiden! Men hvordan er det egentlig å jobbe ute i felt?

Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.