Antistoff redder oss!

Antistoff har vi alle hørt en del om de siste to årene. Under denne pandemien har kanskje noen av oss hørt at antistoff er ekstremt viktig for å bekjempe Covid-19 sykdom, men hva er egentlig et antistoff? Et antistoff er et type protein som gjenkjenner og binder til virus eller bakterier, og bekjemper dem, noe som vil forhindre sykdom i kroppen vår. Men i tillegg til dette har antistoff også ekstremt mange andre nytter!

laboratorie, arbeidsbenk

Diatec Monoclonals' laboratoriet på Fornebu.

Bioteknologi og utviklingen av medisin er noe jeg har blitt mer interessert i de siste årene. Da jeg så at det var mulighet for å søke arbeidspraksis hos et bioteknologiselskap, kalt Diatec Monoclonals, måtte jeg søke! Dette selskapet driver med produksjon av antistoffer, og det var en perfekt sjanse for å få enda mer erfaring på lab, og virkelig bli komfortabel i det miljøet. Samtidig var det en flott mulighet for å se og lære hvordan de ulike sidene av et selskap fungerer.

En ny hverdag

Jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente første dag jeg gikk inn dørene hos Diatec
Monoclonals AS på Fornebu. For å produsere antistoff bruker dette selskapet celler, og videre selges disse antistoffene til andre selskaper som bruker produktene til ekstremt mye forskjellig. Hos disse selskapene blir antistoffene brukt i blant annet fiskeoppdrett, detektering av nyresvikt og i testing av HIV.

Bildet kan inneholde: væske, drikkevarer, løsning, flaske, blå.
Flaske med et tykt lag celler i bunn.

Diatec utfører en viktig jobb, derfor er det nødvendig at arbeidet som skjer på lab er av
høyest kvalitet. Jeg ble raskt opplært i å utføre ukentlige miljøkontroller på labben, noe som er viktig for å sjekke at det ikke vokser bakterier eller sopp der. For å unngå slik vekst er det derfor nødvendig å holde alt av utstyr, benker og gulv rent, og jeg lærte raskt alle de ulike prosedyrene som inngikk i å holde labben ren. Etter hvert skal jeg også opplæres i å lage bufferløsninger, og utføre ELISA, som brukes for å kvantifisere antistoffer.

Veien videre

Jeg, som mange andre, har alltid vært usikker på hvor jeg kommer til å ende opp etter
studiene mine. En ting jeg har vært sikker på er at jeg vil ha en jobb som involverer
laboratoriearbeid. Jeg er derfor utrolig glad for at jeg har fått arbeidspraksis hos Diatec
Monoclonals. Praksisoppholdet har klargjort for meg, etter noen få uker, at lab er et sted jeg vil være. Jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med selskapets sider og selvfølgelig lære enda mer på lab!

Av Anne Serina Gilje Grøsvik
Publisert 5. apr. 2022 13:10 - Sist endret 5. apr. 2022 13:10
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.