Artsjakten – en nasjonal dugnad!

En dag i året arrangerer Sabima i samarbeid med andre naturvernorganisasjoner, artsjakten, en konkurranse der målet er å rapportere så mange arter som mulig. Man har 24 timer på seg og det blir premier til de beste rapportørene. Denne type arbeidsmetode kalles «citizen science» og vil si at alle kan være med på å øke kunnskapen vi har om naturen – en dugnad!

blomst, fugl, kikkert

Artsjakten arrangeres 4. juni og er en god grunn til å ta med seg niste og komme seg ut av byen.


Det blir det mye data av

Artsobservasjoner driftes av artsdatabanken og er et nettsted der alle kan rapportere inn arter de finner i naturen. Den er åpen hele året, ikke bare under artsjakten. Artene som legges inn gir masse data som kan bli brukt i forskning og det er helt åpent for alle å gå inn å se på. Dataene deles også internasjonalt med forskningsprosjekter som har som mål å gi åpen tilgang til data om alle arter på jorda. I tillegg gir det kommunene god informasjon om hvilke skjøre arter de har, slik at de kan drive bedre forvaltning. Artsjakten er derfor et fint arrangement for å motvirke tapet av artsmangfoldet vårt! For å sjekke om artene som er lagt inn er rett, så er det flere frivillige eksperter og biologiske foreninger som går igjennom bildene for å validere. Dette er spesielt viktig når det gjelder rødlista arter eller arter som man ikke visste vokste i det området de er observert.

Artsdatabanken har også et nettsted og en app som heter artsorakelet som man kan bruke til å artsbestemme og rapportere arten, helt enkelt ved å ta et bilde av den. Den bruker maskinlæring, så hver gang et bilde blir lagt inn, blir artsbestemmelsen enda mer nøyaktig. Dette er et kjempenyttig verktøy som jeg ofte har brukt hvis jeg er usikker på en plante.

Sisselrot, natur, artsdatabank
Man kan legge inn alle arter man vil når man går tur i byen eller naturen som denne sisselrota jeg fant i silurveien i Oslo. Her er artsorakelet 99% sikker på at det er sisselrot jeg fant! Foto: Birk Kostveit Dagestad

Praksisplass hos Sabima

Jeg fikk praksisplass hos Sabima som er en miljøvernorganisasjon som jobber for å stanse tapet av naturmangfoldet. De er en paraplyorganisasjon over de biologiske foreningene i Norge som f.eks. Norges sopp- og nyttevekstforbund og Birdlife Norge. Dette er organisasjoner med titusenvis av medlemmer, så Sabima gir organisasjonene større og mer samlet innflytelse i politiske spørsmål rundt natur og biologisk mangfold.
En av mine arbeidsoppgaver hos Sabima er å gjennomgå arter som folk har lagt inn for å validere om det er rett art, i tillegg til å være med å arrangere og promotere artsjakten som går av stabelen 4. juni. Utover våren skal jeg være med på flere feltturer i regi av biologiske foreninger, som jeg ser veldig fram til!

Av Svein Birk Kostveit Dagestad
Publisert 5. apr. 2022 11:19 - Sist endret 5. apr. 2022 11:19
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.