En dag hos Diatec

Jeg har lært utrolig mye spennende under studiene, men hva kan jeg bruke det til? Nå har jeg vært hos Diatec Monoclonals i to måneder, og jeg har fått et lite innblikk i hvordan arbeidslivet faktisk er. Så hva gjør jeg egentlig hos bioteknologiselskapet?

labutstyr, arbeidsbenk, pipette

Ulikt utstyr som brukes til å utføre ELISA, inkludert små prøver med antistoff, multipipette, og en blank ELISA plate.

Miljøkontroll

Dagen starter klokken ni med utføring av miljøkontroll for å sjekke at det ikke er store
mengder sopp og bakterier på laboratoriet. Jeg finner frem TSA plater, som er petriskåler med vekstmedium hvor bakterier og sopp kan vokse. Platene setter jeg på bestemte steder rundt i laboratoriet. Disse skålene står i ca. tre timer, før jeg samler dem inn. TSA platene inkuberes så i romtemperatur i fire dager. Etter fire dager ser jeg om det har vokst bakterier eller sopp. Hvis det er vekst på platene, telles antallet, og dette registreres. Deretter legges TSA platene i et varmeskap med temperatur på rundt 30 grader. Her inkuberes de i noen dager til. Deretter sjekker jeg igjen om det har vokst bakterier eller sopp på mediet.

Bildet kan inneholde: væske, væske, tro, sirkel, mat.
TSA plater med bakterier.

ELISA

Etter at TSA platene er satt ut på laboratoriet, utfører jeg ELISA, som er en analyse som brukes for å kvantifisere antistoff. Da brukes det ELISA plater med små brønner. Jeg pipetterer antigen og prøver med antistoff, som skal analyseres, i brønnene. Deretter utfører jeg en fortynning, og jeg pipetterer i et substrat. Dette gjør prøven lesbar i en maskin, som forteller meg hvor mye antistoff som er i de analyserte prøvene.

Autoklavering

ELISA tar ofte flere timer å utføre. På de dagene jeg gjør dette har jeg ikke tid til å gjøre så mye annet enn å hjelpe med å vaske og autoklavere noe laboratorieutstyr. Autoklavering gjøres for å sterilisere ulikt utstyr. Da pakker jeg det enten inn i spesifikke plastposer, i et bestemt papir, eller i aluminiumsfolie. Det innpakkede utstyret legges i autoklaveringsmaskinen, hvor det steriliseres på 140oC.

Logistikk

På dagene hvor ELISA ikke utføres, hjelper jeg til med å både pakke inn varer som skal sendes og pakke ut varer som er ankommet. Diatec selger antistoffer til ulike selskaper, og da må disse produktene pakkes godt inn før de sendes av gårde til kjøperne. På laboratoriet er det et stor forbruk av flasker, pipettespisser, hansker, og ulike kjemikalier. Dette bestilles inn og jeg hjelper med å pakke produktene ut, registrere dem og sette dem på lageret.

Research & Development

Fremover skal jeg også hjelpe til hos Research & Development avdelingen. Her skal jeg være med å programmere en robotarm til å utføre en spesifikk oppgave. Diatec bruker celler til å produsere antistoffer, og disse cellene ligger i bestemte flasker som inneholder medium, slik at cellene skal få alle næringsstoffene de trenger for å leve. Dette mediet må byttes ut et par ganger i uken, og det er det robotarmen skal programmeres til å gjøre, noe jeg er så heldig å få delta i.

Bildet kan inneholde: rektangel, væske, materiell egenskap, gass, kosmetikk.
Flaske med medium, hvor cellene som produserer antistoff lever.
Av Anne Serina Gilje Grøsvik
Publisert 9. mai 2022 10:35 - Sist endret 9. mai 2022 10:35
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.