En effektiv vannrenser

Elvemuslingen er en rødlistet art i Norge. Den har status som sårbar grunnet reduksjon i populasjonsstørrelse. Siden vi i Norge har anslagsvis 40% (Bakken, Olsen & Skahjem, 2021) av de gjenværende bestandene i Europa, er dette også en av våre ansvarsarter og vi har derfor et spesielt embete i å ta vare på arten.

Elvemuslinger på sandbunnen.

Elvemusling (Foto: Heidi Sørensen, lisens: CC BY-SA 4.0).

Elvemuslingen er en viktig økologisk art. Én enkelt musling kan filtrere opptil hele 50liter vann i døgnet! (Sømme, 2022). Det betyr at de er naturlige og effektive vannrensere. I tillegg til å være effektive vannrensere, vil partiklene som de ikke benytter selv bli spist av bunndyr, som videre er viktig kilde til næring for fisk. Muslingene er på denne måten en viktig hjørnestensart, altså en art som har stor påvirkning på økosystemet. De har positive effekter for mennesker, fisk og andre organismer i systemet. En velfungerende muslingbestand er et tegn på god økologisk tilstand i vassdraget.

Kart fra Artsdatabanken med artsobservasjoner av elvemusling i Norge.
Artsobservasjoner av elvemusling i Norge (Foto: Artsdatabanken).

Elvemuslingen er sensitiv. For sterk forsuring eller eutrofiering vil føre til reduksjon i
bestanden. Vi mangler kunnskap om tålegrenser for elvemusling når det gjelder de fleste vannkvalitetsparametere. Slik kunnskap etterspørres av forvaltningen (bl.a. Miljødirektoratet, Statsforvalterne, Statens vegvesen) og er relevant for mange forskjellige menneskelige aktiviteter som landbruk, skogbruk, vei- og annen utbygging, vassdragsregulering, kalkingstiltak, osv.

Etter å ha sortert bilder fra viltkameraene samt gjennomført feltarbeid for SCANDAM har jeg nå fått muligheten til å jobbe med et elvemuslingsprosjekt for akvatisk team på NINA. Oppgavene gir meg nyttig erfaring med å finne og hente data fra ulike kilder, sette sammen og bearbeide datasett, beskrive og visualisere dette på kart samt tilrettelegge data for videre analyser. Her får jeg bruk for tilegnet kunnskap via studiene i arbeidspraksisen. Så her er det bare å åpne skuffene i hjernen som inneholder programmering.

Datasettene vil så bli brukt til analyser som vil bidra til ny kunnskap om elvemuslingen. En bedre forståelse av muslingens tålegrenser og forhold til biologiske indikatorer vil gjøre det lettere å forstå hvorfor man observerer en reduksjon i bestandsnivåene og gjennomføre tiltak for å forbedre forholdene for muslingen. I tillegg vil det gjøre det mulig for forvaltningen å sette utslippskrav i forbindelse med mange typer menneskelige aktiviteter, slik at muslingen ikke skades av aktivitetene.

Prosjektet gir meg spennende innsikt og praktisk erfaring i hvordan man utarbeider ny kunnskap om en art og hvordan denne kunnskapen kan bli brukt for å opprettholde bærekraftige økosystemer.

Referanser:

Bakken T, Olsen KM og Skahjem N (24.11.2021). Bløtdyr: Vurdering av elvemusling
Margaritifera (Margaritifera) margaritifera for Norge. Rødlista for arter 2021.
Artsdatabanken. https://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/16719

Sømme, Lauritz S.; Halleraker, Jo Halvard: elvemusling i Store norske leksikon på snl.no.  Hentet 11. mai 2022 fra https://snl.no/elvemusling

Av Ina Teresa Winther
Publisert 31. mai 2022 08:33 - Sist endret 31. mai 2022 08:33
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.