Hva er forskning egentlig?

En forsker sitter på laben med en seriøs mine i ansiktet. Med sine mange høyteknologiske duppedingser utfører hun eksperimenter nesten like stilig som agent 007. Eller? Er det egentlig sånn forskning fungerer?

Student med hansker som utfører pH-måling på betongbiter.

Forsker i arbeid. Her sjekkes pH på betongbiter ved hjelp av indikatoren phenolphthalein, som blir rosa ved pH > 9.0

Hvordan forsker man?

Helt i starten av praksisperioden fikk vi ulike betongprøver plassert i hendene, og vår jobb var å finne ut om det kan vokse muggsopp på disse bitene. Så hvor starter man? Som bacherlorstudent uten noe erfaring er det ganske så vanskelig å sette seg inn i en forskers tankegang. Heldigvis for oss har de ansatte i Mycoteam gjort dette før, og kunne gi oss mye tips og triks for hvor vi skulle starte.

Lavteknologisk forskning

Det første vi gjorde var å hakke opp betongprøvene i mindre, mer håndterlige biter, og legge dem i bokser med svært høy luftfuktighet (nesten 100%). Disse fuktkammerene etterligner de perfekte leveforholdene for muggsopp - varmt og fuktig. Som dere kan se på bildet, er det ikke noe høyteknologisk over disse kammerne - de er fullt og helt hjemmesnekra! Boksene fant vi rundt omkring på Mycoteam og nettingen er rett og slett en oppklipt vedsekk. Er det sånn det er å være forsker?

Eget-produsert fuktkammer der betong utsettes for vann for å undersøke vekst av mugg
Hjemmesnekra fuktkammer. Betongbitene ligger i en netting-‘hengekøye’ uten å berøre vannet som ligger i bunnen. Når vi først startet på prosjektet var vi veldig usikre på om vi kom til å se vekst i det hele tatt.

Vi ventet i spenning mens vi ukentlig saumfarte hver eneste prøve i lupen. Kanskje vokste ikke mugg på betong likevel? Plutselig en dag begynte vi å se hyfer på noen av betongbitene! Hyfer er røttene til soppen, og ser ut som tynne hvite tråder. Som helt uerfarne forskere ble vi kjempeglad for at vi faktisk hadde funnet sopp på betong!

Nærbilde av sopphyfer som vokser på en betongbit
Hyfer på en betongbit.

Nå hadde vi fått bekreftet at muggsopp vokser på betong ved sine perfekte leveforhold. Men disse forholdene finnes sjelden i virkeligheten. Når det legges betong i dag, er det et krav om at relativ fuktighet må synke ned til 75% før man dekker den til, nettopp for å motvirke soppvekst. Vårt neste spørsmål er derfor om det kan vokse ved 75% også? Våre observasjoner viser at mengden vekst reduseres kraftig når vi skrur ned fra 100% til 93%, og ved 75% vokser det faktisk ingenting! Men hvorfor vokser det muggsopp i betongbygninger da? Kanskje tyder dette på at kravet ikke alltid blir fulgt i praksis?

Mye mer tilfeldig enn man tror!

Jeg har alltid sett på forskning som noe svært nøyaktig og nøye planlagt. Men gjennom praksisoppholdet har jeg fått mer forståelse av hvordan forskning kan fungere i praksis. Uansett hvor mye man planlegger, vil forsøket alltid bli påvirket av tilfeldigheter. Når vi skulle sjekke vekst ved ulik luftfuktighet, brukte vi kun betongbiter fra den ene prøven, fordi det var denne vi hadde mest av. I tillegg var radiatorene på kontoret vårt var ødelagte, og sto hele tiden på maks. Derfor var det konstant 25 grader i rommet, noe som tilfeldigvis er veldig gunstig for soppvekst, og bra for forsøket vårt!

Det man derimot må være nøyaktig på i forsking er hvordan man måler resultatene. Ja, framgangsmåten kan noen ganger være relativt tilfeldig, men resultatene må uansett være presise. Når vi for eksempel måler luftfuktighet er det viktig at måleapparater er kalibrert, noe vi alltid må sjekke før bruk. Og vi kan ikke bare se på den ene siden av betongbiten og tenke at det er bra nok – for plutselig er det helt annerledes på den andre siden! Dette har vi erfart mang en gang!

Soppsporer fra en betongbit tatt i elektronmikroskop.
Det er faktisk én ting som har vært litt 007 i praksis, nemlig når vi tok slike kule bilder i elektronmikroskop! Her ser vi soppsporer som vokser på en betongbit.

Forskning er mye gjentakende arbeid og lange tider uten særlig resultater. Men når man først får resultater er det ekstra gøy! Det er utrolig spennende at vi, som amatørforskere, faktisk kan trekke slutninger om hvordan muggsopp vokser på betong. Dette er kunnskap som Mycoteam kan bruke videre i sitt daglige arbeid!

Av Ida Sophie Strømsvåg
Publisert 7. juni 2022 08:06 - Sist endret 7. juni 2022 08:06
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.