Snipp, snapp, snute

Praksisoppholdet hos Diatec Monoclonals på Fornebu nærmer seg slutten. Det har vært en utrolig spennende opplevelse, som har vært preget av mange inntrykk. Jeg har fått god erfaring, som jeg er utrolig glad for blir en del av min bachelorgrad!

Studenter med labfrakker og hansker som øver på labteknikker.

Øving på pipetteringsteknikker.

En bratt læringskurve

På grunn av pandemien ble det litt mindre laboratoriearbeid på universitet i løpet av
studieperioden enn det som opprinnelig var planlagt. Når jeg først startet hos Diatec var jeg nervøs, ettersom jeg ikke følte jeg kunne nok. Heldigvis var læringskurven på laboratoriet bratt! Jeg lærte mange ulike prosedyrer og labteknikker, og jeg ble raskt komfortabel i den hvite labfrakken.

En ting jeg virkelig satt pris på var det gode fellesskapet i selskapet. Alle medarbeiderne var hyggelige og ville meg bare godt. Jeg fikk mange gode tips om videre studier, og mulige fremtidige arbeidsplasser. Det var aldri et dumt spørsmål jeg kunne komme med, og de var alle utrolig hjelpsomme.

Selv om jeg aldri fikk gå inn i den helt sterile delen av labben, kalt rent rom, lærte jeg mye om hva som foregår der inne. Jeg fikk ikke gå inn på dette rommet på grunn av de svært strenge prosedyrene for å forsikre at ingen bakterier blir med inn. Det er på rent rom celler mates og antistoffer høstes. Hvis kun én liten bakterie kommer seg inn i en flaske med celler, vil alle cellene i den flasken dø. Da vil de ikke kunne produsere de viktige antistoffene som trengs.

På praksisplassen ble jeg også terpet i pipetteringsteknikker, noe som har gitt meg stor nytte. Pipettering er noe som gjøres på absolutt alle laboratorier, og det er derfor veldig lurt å være komfortabel med å gjøre det. Jeg pipetterte ulike løsninger med både antistoffer og antigen, og jeg pipetterte vann med konditorfarge for å virkelig få teknikkene inn. Dette var veldig lærerikt, og jeg fikk masse gode tips fra medarbeidere som har holdt på med dette i mange år.

Student med labfrakk og hansker som utfører laboratorie-forsøk på laben
Utførelse av ELISA.

Det viktigste jeg har lært fra denne perioden hos Diatec Monoclonals er hvor mange ulike arbeidsplasser det finnes, hvor biologer er til stor hjelp. Om det er forskning og utvikling eller produksjon, så er det utrolig mange forskjellige jobber som eksisterer. Så til alle dere som går Biovitenskap; det er mange muligheter der ute!

Av Anne Serina Gilje Grøsvik
Publisert 31. mai 2022 08:00 - Sist endret 31. mai 2022 08:00
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.