Arbeidsplass med mening

NINA er en arbeidsplass der engasjement kan gjøres om til handling. Det betyr mye for meg å ta del i en arbeidsplass der naturvern står på agendaen.

Snødekt skogsvei

Tro hvilket dyreliv som skjuler seg blant disse trærne. Foto: Cornelia Andreassen.

Siden så lenge jeg kan huske har jeg vært opptatt av natur og miljø. Som 17-åring ble jeg aktiv i Natur og Ungdom, og har siden vært med i forbund som Naturvernstudentene og Naturviterne. Man kan trygt si at det å være opptatt av miljøvern har falt meg naturlig, men jeg hadde ikke forestilt meg å ta engasjementet med i en arbeidssituasjon. Det var før jeg fikk arbeidspraksis i NINA.

Miljøaktivisme er gjerne preget av prosesser som går sakte og stemmer som ikke blir hørt. Til tider kan det føles håpløst å fortsette kampen, spesielt når man som ungdom sitter i et lokallag uten å ha kompetanse på området. Troverdigheten vi manglet, som ungdommer i møte med politikere, finnes hos NINA. Her jobber det forskere som driver relevant forskning på høyt nivå. Dette gir tyngden som kreves for at de som sitter på makten skal ta vern av natur på alvor.

Grevling
Det er ikke mangel på nysgjerrige dyr i norske skoger! Foto: Cornelia Andreassen.

I min arbeidspraksis ser jeg gjennom bilder fra viltkameraer, og ser til at dyret på bildet blir koblet til riktig art. Viltkameraene er plassert rundt om i Norge og er et middel for å estimere størrelse på rovdyrpopulasjonene. Dersom det er noen spesielt fine bilder legges de ut på nettsiden til NINA. På denne måten har alle som vil, tilgang til det fascinerende dyrelivet vi har i Norge.

Kvinne i snødekt natur
Medstudent Malene på leting etter viltkamera. Foto: Cornelia Andreassen.

En annen arbeidsoppgave er å hente minnebrikker fra viltkameraer plassert i Oslomarka. Minnebrikkene inneholder bilder som vitner til et mangfold av dyrearter som befinner seg ikke mange meter og kilometer fra husene våre. Når jeg går i fotsporene til elg, rev og mår, kjenner jeg på hvor viktig det er å ta vare på dette mangfoldet. Biologisk mangfoldet spiller en viktig rolle i verdens økosystemer og tjenestene økosystemene utfører. Økosystemtjenester kan blant annet være å lagre karbon og produsere oksygen, altså kan vern om biologisk mangfold bremse klimaendringene direkte.

Som ungdom kjente jeg på nederlag av politikere som ikke lyttet. I dag har jeg muligheten til å jobbe på en arbeidsplass der miljøvern tas på alvor. Jeg kan endelig begynne å kjenne på en optimisme i kampen for naturvern, en optimisme jeg manglet som ungdom. Nå ser jeg at det er mulig med en fremtid der mitt engasjement kan gjøres om til handling.

Av Cornelia Andreassen
Publisert 18. apr. 2023 14:37 - Sist endret 18. apr. 2023 15:50
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.