Kroppens superhelter – Antistoffer

Noen gang lurt på hvordan man blir kvitt sykdom, som for eksempel er forårsaket av bakterier og virus? Svaret ligger i små proteiner som kroppen produserer, disse små proteinene er kalt antistoff. Vi kan se på antistoff som superhelter som bekjemper skurker, der skurkene er virus og bakterier, som prøver å angripe kroppen din.

tegning blå figur

Tegning av antistoffene som superhelter. Illustrasjon: Dina Glømmi Bergmann.

Bak lås og slå

Når en av skurkene finner veien inn i kroppen din, så reagerer kroppen med å produsere antistoffer. Heltene setter håndjern på skurkene og nøytraliserer dem, så de ikke kan gjøre mer skade. Superheltene fanger skurkene ved å sette de bak lås og slå. Når en superhelt har bekjempet en skurk tidligere, så husker han kanskje hvordan de har bekjempet skurken! Det gjør de små superheltene i kroppen vår også! Hvis skurkene prøver å komme seg inn i kroppen igjen, så vet superheltene hvordan de skal nøytralisere dem enda raskere!

Korrupsjon

Antistoffer hjelper ikke bare med å bekjempe skurkene. Noen av de er litt korrupte også. Ikke med vilje, men de tror de gjør noe godt, selv om de ikke gjør det. Du har kanskje en allergi, for eksempel mot pollen. Der har disse superheltene blitt litt overivrige til å bekjempe skurker. De tolker ting som pollen, som ikke er farlig for oss, som skurker. Da reagerer kroppen vår, og vi får allergisymptomer. Noen ganger kan også superhelten forveksle venner med fiender, så de angriper kroppens egne celler, noe som fører til autoimmune sykdommer.

Testen

Du har kanskje lurt på om du har corona? Eller om du har vært gravid? Når du tester for dette, bruker vi tester med antistoffer. Ganske kult at vi kan bruke kroppens superhelter til andre ting enn å bare forsvare oss. Hvis antistoffet kjenner igjen proteinene på overflaten av det man tester for vises det med to streker. Disse to strekene indikerer at du har det du tester for! Og hvis det ikke matcher, så vil du bare få en strek, som betyr at du ikke har det du tester for. Basert på resultatene fra disse enkle testene kan du enkelt vite om du har corona eller er gravid! 

illustrasjon av test
Høyre; Hvordan et positivt svar ser ut, der antistoffer har bundet seg til proteiner av det man tester for. Venstre; Hvordan et negativt svar ser ut, hvor antistoffet ikke har bundet seg til noen proteiner som det testes for. Illustrasjon: Dina Glømmi Bergmann.

Avslutning

Hos Curida Diatec er jeg så heldig å få være med på prosesser med å produsere disse superheltene. Vi produserer superheltene ved hjelp av celler. Disse superheltene selger Curida Diatec videre til andre selskaper som kan bruke det i ulike diagnostiske verktøy. Andre selskaper kan bruke dette i testene til å finne ut om noen er gravid, eller også kanskje å finne ut om noen har HIV! Jeg får også være med på mye annet enn bare å være på lab å jobbe med antistoffer. Men den historien får dere vente med å høre til neste innlegg! Stay tuned!

Instrument
Maximizer som hjelper cellene til å bli oppskalert. Foto: Dina Glømmi Bergmann.
Av Dina Glømmi Bergmann
Publisert 19. apr. 2023 13:28 - Sist endret 19. apr. 2023 13:28
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.