Støvets hemmeligheter

De siste ukene har jeg sett mye på støv. Av alle ting, støv! Hvem skulle trodd at dette tema var så interessant? Jeg har funnet ut at støv ikke bare er “støv”, det er et mangfold av ulike partikler som virkelig kan påvirke inneklima. Gjennom denne arbeidspraksisen hos Mycoteam har jeg fått et innsyn på hvilke hemmeligheter støvet skjuler. 

Kvinne med instrument

Foto: Anneli Andersen.

Prøvetaking av støv

Mycoteam tok meg inn til en arbeidspraksis der støv skulle studeres nøyere. Jeg har fått vært på befaringer i diverse leiligheter, tatt målinger over hva luften i boliger inneholder, og kunne sammenlignet forskjellen på inneklima på nybygg og eldre boliger. 

Hva er et godt inneklima?

For å kunne gjøre de ulike målingene brukes en haug av apparater og duppeditter man aldri har sett før (med mindre man jobber med det selvfølgelig). Å stå med en “ting” som kan måle mengde partikler og størrelsen på dem i lufta er ganske utrolig. Den ble brukt i fri luft, i ventilasjonssystemer og ute for å få et blikk på hvilke typer partikler som finnes hvor. For eksempel oppdaget jeg fort at veldig store partikler ikke ofte finnes i ventilasjonssystemet. Dette betyr at den kan filtrere dette ut ganske godt. 

Instrument
Måling med en duppeditt, også kalt partikkelteller. Foto: Anneli Andersen.

Men hva blir egentlig filtrert bort? En ting som jeg aldri har tenkt over før er at støv ikke bare er støv. Det er partikler fra ulike steder og opphav med masse ulik størrelse og effekt på inneklima. Alle mekaniske partikler som hud- eller klespartikler er det vi som oftest ser på som “støv”. Partikler som ventilasjonen tar unna, er de partiklene som kommer fra utsiden. Det er her spørsmålet om hva som gir et godt inneklima kommer opp. Er støv vi ser bedre enn støv fra utsiden? Dette er prosjektet som er pågående hos Mycoteam der jeg tar målinger for å kunne sammenligne. 

Jeg har dermed fått prøvd meg selvstendig til å ta noen målinger i bygg. Disse målingene var for å sjekke luftutskiftning med ventilasjonen, altså hvor mange kvadratmeter ventilasjonen klarer å skifte luften på i løpet av en time. Ideelt sett skal luften skiftes ut gjennom ventilasjon annenhver time. En av boligene jeg målte dette i fant jeg ut at luften skiftes ut hver halvtime, altså ekstremt mye fortere enn forventet! Man skulle trodd at dette var positivt, men det kan være noe negativt. 

Negativt kan være et relativt begrep her. Ventilasjonen i denne boligen er såpass kraftig at støv og andre partikler beveger seg mye mer og virvler i lufta lengre fremfor å samle seg opp som hybelkaniner på gulvet. Eieren av boligen nevnte at de ofte må tørke støv og støvsuge, noe som gir mening med tanke på at støvet beveger seg mye med kraftig ventilasjon. Dette fikk satt «godt inneklima» litt mer i perspektiv hos meg. Er det verdt å ha god utskiftning av luft, men oppleve at det er mer støv hjemme hos seg?

Veien videre

Så etter alle disse målingene og å få definert hva «godt inneklima» faktisk er synes jeg støv er blitt et utrolig interessant tema. Jeg har vel til og med begynt å støvsuge en gang mer i uken enn vanlig for å oppleve bedre inneklima hos meg selv. Det blir spennende å se hva mer jeg kan finne ut om støv gjennom den resterende praksisen, kanskje jeg oppdager enda flere hemmeligheter?

Av Anneli Andersen
Publisert 20. apr. 2023 16:13 - Sist endret 20. apr. 2023 16:13
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.