Fra nykommer til en del av teamet

Du har helt sikkert vært ny på en arbeidsplass du også. Det er litt skummelt, men samtidig veldig spennende. I vår har jeg vært i praksis hos Curida Diatec, som produserer antistoffer.

Labutstyr

Cellene som brukes til å produsere antistoffene. Foto: Dina Glømmi Bergmann.

Hos Curida Diatec lager de antistoffer som brukes av kunder til å lage diagnostiske verktøy. Et eksempel på et slikt verktøy er Corona tester. Jeg har vært i praksis der ca. To ganger i uken det siste halve året. Mye av arbeidsoppgavene jeg er med på er rengjøring, men får også være med på å analysere prøver!

Den skitne sannheten

En av de første dagene jeg var på praksis fikk jeg beskjed om at det kom til å bli mange renholdsoppgaver, og at jeg burde vurdere å si ifra til de jeg bodde med at jeg ikke skulle vaske hjemme, siden det kom til å bli så mye på praksisen. Husker jeg begynte å tenke på hvorfor det var så viktig å vaske gulvet så mange ganger i uken, det ble jo ikke så skittent. Men lærte raskt at viktigheten med det var for at det ikke skulle vokse uvelkomne organismer som sopp eller bakterier inne på laben.

Jakten på uvelkomne organismer

Første dag i uken sjekkes det om det er noen uvelkomne organismer på laben, det har jeg vært ansvarlig for i løpet av praksis perioden. Husker jeg syntes det var veldig skummelt i starten, det å vaske er en ting, det har jeg gjort mange ganger før. Men det å skulle skrive ned alt jeg gjorde og sette ut plater rundt om i laben, på riktig sted, og passe på at jeg ikke overfører noe til platene var ganske nytt for meg. Og hvis jeg gjorde noe galt, så ville det vises når man fikk resultatene tilbake.

runde bokser
TSA plater som settes rundt i laben for å se om det er noen uvelkomne organismer. Foto: Dina Glømmi Bergmann.

ELISA

Men det har ikke bare vært vask jeg har fått vært med på, jeg har også fått lov til å prøve meg litt på laben. Har mest brukt en teknikk som heter ELISA, som brukes til å sjekke hvor mye antistoffer det er i prøvene. Prøvene jeg kjørte skulle heldigvis ikke brukes til noe, men var mer for min egen trening. Det har tatt litt av presset vekk fra å gjøre feil, som jeg er så redd for å gjøre. Man vil jo gi et godt inntrykk når man er ny et sted.

ELISA plater
En plate man bruker til å kjøre ELISA, man kan se på fargen at det blir lavere og lavere konsentrasjon jo lengre til høyre man kommer. Foto: Dina Glømmi Bergmann.

Overkomme frykten

Det er jo litt skummelt å være ny, men praksis verten har vært veldig flink til å føle meg komfortabel. Jeg har blitt veldig godt tatt imot, og virkelig følt meg som en del av teamet. De har inkludert meg i det sosiale, hvor jeg har vært med på å grille i parken og løpe holmenkollstafetten! Jeg er veldig takknemlig for at Curida Diatec har vært så flinke til å inkludere meg i sitt arbeidsmiljø og for erfaringene jeg har fått med meg derfra.

Av Dina Glømmi Bergmann
Publisert 9. juni 2023 11:05 - Sist endret 9. juni 2023 11:05
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.