Hvorfor velger man arbeidspraksis?

Etter jeg har vært i praksis hos Curida Diatec noen måneder nå, sitter jeg igjen med både nye erfaringer og økt kunnskap. Å ha vært i praksis har vært svært verdifullt for meg med tanke på valg av hvilken retning jeg vil gå videre, noe som er et vanskelig valg for folk flest. Så hvorfor velger man egentlig å ta arbeidspraksis som et emne?

Laboratorie utstyr

En av mine ukentlige arbeidsoppgaver, høsting av antistoffer fra cellekultur flasker. Foto: Sindre Sørem.

Først og fremst vil det gi deg muligheten til å sette teorien du har lært gjennom studiene i praksis. Det vil hjelpe deg å bygge praktisk erfaring som kommer godt med når du skal søke jobb senere. Du vil også få muligheten til å møte andre profesjonelle innenfor ditt fagfelt. Disse kontaktene kan være en stor hjelp for fremtiden. Du kan få hjelp til jobbsøking, referanser eller til og med mulighet for jobb.

Når det kommer til valg av jobb kan praksis være med å hjelpe deg å finne ut hvilket yrke eller bransje du kunne tenkt deg å jobbe innenfor. Gjennom praksis får du god erfaring med både ulike arbeidsoppgaver og arbeidsmiljøer, noe som kan hjelpe deg med å finne riktig retning. Dette vil også hjelpe deg å utvikle ferdighetene dine på en måte du kanskje ikke får mulighet til på skolen. Du vil lære hvordan du skal håndtere reelle arbeidsoppgaver, opprettholde tidsfrister og hvordan å jobbe i et team. Disse ferdighetene er svært ettertraktet i arbeidslivet, og vil gjøre at du stiller sterkere som en potensiell kandidat.

Praksis vil også være med å styrke CVen din, noe som vil gjøre deg mer attraktiv til en potensiell fremtidig arbeidsgiver. Du viser at du har tatt initiativ til å lære utenfor skolebenken og få deg praktisk erfaring, noe arbeidsgivere ser positivt på.

Alt i alt har min tid i praksis hjulpet meg å finne ut hvilken retning jeg har lyst til å gå videre i livet, noe som er et vanskelig valg for folk flest (meg inkludert). Det kan være vanskelig å kombinere både skole og praksis, man må klare å balansere begge deler. Klarer man dette, vil praksis være en investering for din fremtidige karriere, og kan være med på å gi deg en fordel når du søker jobb senere i livet. Så bare husk at praksis, om det er arbeidspraksisfag, frivillig eller jobb - all praksis er gull verdt.
 

Av Sindre Sørem
Publisert 8. juni 2023 16:17 - Sist endret 8. juni 2023 16:17
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.