Et mangfold av partikler

Støv skulle visst vise seg å være et mye mer komplisert tema enn hva jeg forventet da jeg startet denne arbeidsparkisen hos Mycoteam. Nå har jeg nemlig fått prøvd meg på å analysere data fra både mengde og størrelse på partikler, samt analysere hva de ulike partiklene faktisk er. Støv har vist seg og ikke bare være «støv», og dette er nå en kunnskap jeg aldri trodde jeg kom til å sitte med.

Mikroskopfoto

Foto: Anneli Andersen.

En nærmere titt på støvet

Nå er snart arbeidspraksis over og støv er blitt studert nøyere. I tillegg til måling av mengde og størrelse på partikler har jeg nå fått tatt prøver og sett på dekningsgrad og hva dette støvet faktisk inneholder.

Hva inneholder støvet?

Hva som har skjult seg i støvet ble et interessant tema hos Mycoteam da jeg kom tilbake med resultater fra partikkelmålingene. Disse resultatene hadde noen interessante vridinger som ikke var forventet og dermed måtte vi studere støvet nøyere. Vi opplevde å få noen uforventede høye verdier og tall og dette måtte dermed nøstes opp i! Det ble kastet ut en haug med ulike teorier og forklaringer på hvorfor disse tallene var som de var, men for å være sikre måtte jeg ut å ta flere prøver. Det er her det nydelige redskapet Mycotape kommer inn i bildet.

Mycotape er en helt utrolig ressurs som gjøre det enkelt å studere hva støvet faktisk inneholder. Det er et ganske enkelt opplegg, med en liten folie med lim på en side som man kan presse på stedet man ønsker å se nøyere på støvet. Etter at man har fått støvet over på folien kan man både teste dekningsgrad av støvet (prosent av området som er dekt av støv), og hvilke partikler som befinner seg der. For å se de ulike partiklene brukes et lysmikroskop og fargestoffet CottonBlue. CottonBlue farger alt organisk materiale (hudceller, pollen, sporer, plantemateriell) og dermed kan man se både form og størrelse på partiklene. Mycotape ble brukt i tre ulike boligtyper; et nybygg, en enebolig og en gammel bygård der alle har forskjellig ventilasjon.

etiketter
Mycotape som ble brukt til å sjekke innholdet. Foto: Anneli Andersen.

Støv er ikke bare støv, og det beviser Mycotape. De ulike ventilasjonstypene viste seg å ha ekstremt ulik dekkprosent av støv og diversitet av partikler. De to ulike ventilasjonssystemene som ble sett på er balansert og naturlig ventilasjon.  Naturlig vil si ventilasjon kun gjennom et spjeld i veggen, mens balansert er en viftepumpe som leverer frisk luft, og trekker ut brukt luft. Det vi fikk se gjennom å studere Mycotapen fra de ulike var at naturlig ventilasjons har mye høyere dekningsgrad og mer utestøv (pollen, sporer, mineralske partikler), mens balansert ventilasjon har generelt veldig liten dekningsgrad, og det eneste som ble funnet der var noen syntetiske fibre og litt hudceller.

Fikk jeg svar på støvets hemmelighet?

Støv er altså studert nøyere og resultantene har gitt et innblikk i hvordan ulike ventilasjonssystemer påvirker sammensetningen av diversitet og mengde. Til tross for at jeg har fått mange svar på støvets hemmeligheter, sitter jeg igjen med flere spørsmål jeg bare kan håpe på å få funnet ut av innen praksistiden er omme. Jeg gleder meg i hvert fall til å prøve!

Av Anneli Andersen
Publisert 9. juni 2023 11:05 - Sist endret 9. juni 2023 11:05
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.