En smak av voksenlivet

Nå som bachelorgraden snart er ferdig, nærmer voksenlivet seg. Tanken på veien videre er skummel. Når andre spør om hva jeg kan bli med en bachelor i biovitenskap, er det vanskelig å finne et godt svar.

Bygning

Lokalene til Curida Diatec AS ligger på Technopolis på Fornebu. Foto: Justina Grønbekk.

Celler og lab

Mine venner fra studiet nevnt at de satte veldig pris på å ha hatt arbeidspraksis i løpet av studietiden. Så jeg bestemte meg for å søke. Da jeg fikk plass hos Curida Diatec visste jeg ikke helt hva jeg skulle forvente.

Biologi har jeg likt siden videregående. Det er grunnen til at jeg valgte å studere biovitenskap. Å lære mer om celler og alt det mikroskopiske i kroppen var veldig spennende, og interessen har bare økt med årene.

De gangene vi har fått være på laboratoriet har jeg skjønt at biologi er faktisk noe for meg. Jeg søkte praksisplass hos Curida Diatec nettopp fordi det var mulighet for å jobbe på lab, men også fordi jeg ønsket en variert arbeidspraksis, hvor vi får lære om hvordan man faktisk jobber innenfor et bioteknologiselskap. Det var viktig for meg var å få variasjon i dagene og utforske litt ulike aspekter ved arbeidet. Jeg hadde også hørt fra andre at det var et bra arbeidssted med hyggelige kollegaer.

Bioteknologi – hva er det jeg gjør da?

Bioteknologi har vært noe jeg har hørt om mye før, men aldri i veldig konkret sammenheng. Det eneste jeg har fått med meg er at man jobber mye på lab og at man jobber med celler.

Curida Diatec er et bioteknologiselskap. De produserer blant annet antistoffer. De bruker celler fra dyr til å fremstille disse antistoffene, og disse blir videre brukt til diagnostikk og klinisk bruk. På laben på Fornebu får jeg se flere sider av denne prosessen og diverse utstyr de bruker i produksjonen.

En del av min arbeidsoppgave er å teste hvor mye antistoffer som produseres av cellene inne på laben. Dette gjør man for å sjekke at cellene gjør jobben sin og se at man får det antallet antistoffer man ønsker. Jeg tester konsentrasjonen av antistoffer i ulike prøver ved hjelp av analytiske metoder, hvor en av disse kalles ELISA.

Kort fortalt går ELISA ut på å ta en mikrotiterplate og trinnvis fylle opp platen med antistoff, virus og substrat for så å tømme den igjen. Etter flere ulike trinn får man til slutt en fargereaksjon, og denne fargen måler vi. Styrken på fargen forteller oss hva konsentrasjonen av antistoffer er.

elektronisk utstyr
Under ELISA analyse måler man styrken av fargen til antistoffene. Til høyre er et spektrofotometer som måler denne fargen og gir ut leselige verdier. Mikrotiterplaten er plassert inne i spektrofotometeret. Foto: Justina Grønbekk.

I praksis har jeg fått mye av det jeg ønsket. Jeg har fått teste ut hvordan det er å jobbe i et bioteknologiselskap, med litt ulike arbeidsoppgaver. Det har vært spennende, men også utfordrende til tider. Selv om vi får en del praktisk læring gjennom studiet, er det ikke det samme som å faktisk jobbe. Det har vært mye hjelp i opplæring fra de andre ansatte, og de er gode støttespillere når man er i arbeid.

Veien videre

Jeg har fått være med på laboratoriet og faktisk gjort analyser på egen hånd. Det er skummelt å få et slikt ansvar, men også veldig deilig å kjenne på mestringsfølelsen når jeg får det til. I tillegg er det kult å se sammenhengen mellom det vi har lært og det jeg gjør nå i praksis. Det er deilig å kjenne på hvordan det er å faktisk jobbe praktisk og ikke bare lese teori. Jeg får også styrket følelsen av at jeg har valgt riktig fagfelt når jeg får jobbe med noe jeg liker.

Jeg føler meg bedre rustet til å møte dette voksenlivet nå som jeg vet litt mer om hva det innebærer. Det er også lettere å svare på spørsmålet om hva jeg kan bli etter bacheloren nå som jeg har fått prøvd ut litt arbeid. Svaret kan være bioteknologi.

Av Justina Grønbekk
Publisert 22. apr. 2024 15:03 - Sist endret 22. apr. 2024 15:03
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.