Fra DNA til fengsel

Har du hørt uttrykket «søppel-DNA»? Dette er ikke DNA som skal i søpla, men dette DNA-et er faktisk med på å fange skurker. En manns søppel-DNA er en annen manns skatt, i dette tilfelle; en rettsmedisinsk skatt.

Instrumenter på lab

Benken med instrumenter som er med på å avsløre skurken. Foto: Nora Skjerven Strømnes.

Søppel-DNA

Søppel-DNA er deler av DNAet ditt som ligger utenfor genene dine. Genene dine er det som gjør deg til deg og koder for egenskaper. Søppel-DNA er ikke-kodende gener, og før har blitt antatt til å ikke ha noen funksjon. Det er nettopp dette, søppel-DNA, som brukes for å finne ut hvem som har vært på et åsted. Og denne prosessen er jeg så heldig å få lov til å være med på under min praksis periode, hos seksjon for rettsgenetikk i straffesaker som ligger på rikshospitalet.

Alt annet enn søppel

testbrett for prøver
Oppsett med prøverør fra forskjellige åsteder. Foto: Nora Skjerven Strømnes.

Fra forbrytelse til bevis er en lang vei som jeg har fått innsyn i. Det hele starter med celler som blir avlagt fra forbryteren. Dette kan for eksempel være celler fra tyggis eller blodceller fra en kniv. Politiet finner dette og sender inn bevismateriale til seksjon for rettsgenetikk i straffesaker, der det blir registrert. Videre blir det tatt ut en liten del av bevismateriale som skal passe i et lite prøverør. I prøverøret kommer det til laben hvor det skal gå gjennom DNA ekstraksjon, som er å få ut DNA av cellene. Deretter kvantitering, som er for å sjekke hvor mye DNA man faktisk har fått ut eller om man har fått ut noe DNA i det hele tatt. Til slutt amplifisering/kopiering av DNAet man har fått ut. På slutten av dette blir det laget en rapport og en DNA profil. Jeg har fått være med på alle stegene og det har vært veldig interessant.

Unngå fengsel til enhver tid

Kvinne i labklær
Stylish: Steril uniform inne på labben. Foto: privat.

Jeg får hovedsakelig drive med DNA ekstraksjon. Det starter inne på laben hvor jeg henter prøver i prøverørene, som kommer fra et åsted. Deretter skal jeg ødelegge cellene som er i prøvene ved å bruke varme og sentrifugering, for så å forhåpentligvis sitte igjen med DNA. Og det er nå søppel-DNA blir brukt. Det brukes til å lage en DNA profil og sjekke om man har en match med en eventuelt mistenkt eller noen i DNA id basen. DNA id basen er en database med DNA-profiler fra alle som har blitt dømt for noe kriminelt, eller DNA funnet fra andre åsteder. Her er det også viktig å kle seg riktig slik at det er minst mulig sjanse for å blande DNA fra de forskjellige prøvene. Eller enda verre; miste egne celler oppi prøvene, havne som mistenkt og bli dømt til fengsel. Så ja, det er virkelig viktig å kle seg med sterilt utstyr fra topp til tå.

Litt som Sherlock Holmes

Så det er faktisk ikke genene dine, det som gjør deg til deg, som bidrar til å identifisere forbryteren, men det som ligger utenfor genene. Dette ble i hvert fall jeg overrasket over. Per dags dato er det bare et sted i hele Norge som driver med akkurat dette og det vil si at alle store og små saker med eventuelle DNA bevis går gjennom seksjon for rettsgenetikk i straffesaker. Det er litt kult å tenke på at her sitter jeg, en student på bachelor i biovitenskap, og er med på å løse store krimmysterier.

Av Nora Skjerven Strømnes
Publisert 2. mai 2024 09:44 - Sist endret 2. mai 2024 09:44
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.