En ekspressbuss fra skolebenken til arbeidslivet

Hopp om bord! Bli med på min reise fra lesesalens teoretiske utfordringer til den hektiske hverdagen i et bioteknologisk selskap.

Buss

På vei til Fornebu. Foto: Vebjørn Brændshøi.

Første møte med industrien

Min historie med Curida Diatec begynte for drøye fire måneder siden. I den tredje uken av året var det duka for introduksjonsmøte med praksisverten. Planlegging av arbeidsoppgaver og signering av arbeidspraksisavtalen var på agendaen. En spent og nysgjerrig, men også engstelig og stresset, student skulle ha sitt første møte med biovitenskap ute i industrien.

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg følte meg temmelig anspent og usikker i forkant av møtet. Ikke bare var det noe helt nytt og ukjent, men det var også en vinter for historiebøkene. Sibirkulde, snøkaos, speilglatte veier, innstilte tog og flate bussbatterier preget den første måneden av 2024. Kollektivtrafikken og den norske vinteren var ikke særlig gode venner. Jeg kunne jo ikke komme for seint! Hva slags førsteinntrykk ville det gi?

Så med kryssende fingre satte jeg meg på den første av tre busser ut mot Fornebu. Helskinnet kom jeg meg fram, og det helt uten problemer faktisk! Dette måtte da jo være et godt tegn. Jeg satte meg i resepsjonen, usikker på hvor jeg skulle vende blikket. Da jeg så min medstudent, som jeg skulle dele tiden min med hos Curida Diatec, følte jeg en lettelse. Nå var det ikke bare én malplassert student, men to! Heldigvis gikk møtet vårt veldig bra, og markerte starten på et lærerikt, spennende og veldig annerledes semester. Vi ble tatt godt imot, og det gikk ikke lange tiden før vi følte oss som en del av det sammensveisa teamet hos Curida Diatec.

lite troll på bord
Vasketrollet er også en del av teamet. Dukker det opp på pulten din så har du en vaskejobb foran deg. Foto: Vebjørn Brændshøi.

En smakebit av det biovitenskapelige arbeidslivet

Men hva er det Curida Diatec egentlig gjør? Curida Diatec er et bioteknologisk selskap som produserer antistoffer. Immunforsvaret vårt er hele tida på vakt, og så snart noen basiller lurer seg inn i kroppen din, så erklærer immunforsvaret krig. I krigen mellom immunforsvaret og uønskede gjester er antistoffene noen av de viktigste soldatene vi har. Så snart fienden er identifisert og lokalisert så sender kroppen sine spesialstyrker, antistoffene, for å nøytralisere trusselen.

mann på lab
Det gjelder å være presis når man jobber med antistoffer. Foto: Justina Grønbekk.

Antistoffene produsert hos Curida Diatec brukes ikke bare i medisinsk behandling, men også til andre diagnostiske formål, som for eksempel hurtigtestene for korona som vi alle er blitt så vant med. Praksis hos et slikt selskap har bydd på mange relevante erfaringer. Jeg har fått konkret erfaring med bioteknologiske maskiner og metoder, men også mer generell erfaring med hvordan det er å jobbe med biovitenskap i et industrielt selskap.

Mens jeg skriver dette, er det 24 grader ute. Vi har fått en smakebit av sommeren og jeg kan nå også si at jeg har fått en smakebit av det biovitenskapelige arbeidslivet. Norge er varmere enn Barcelona, og folk flokker ut i parkene. Gradestokken sniker seg oppover, og det gjør eksamensstresset også. Bachelorgradens siste eksamener om snaue 3 uker, og dagene tilbringes inne på lesesalen. Jeg setter meg ned igjen ved skolebenken med masse ny og nyttig erfaring. Pensumbøkene åpnes igjen, men nå med mer selvtillit.

Jeg skal en tur til ut på Fornebulandet før semesterets slutt, og jeg kommer til å sette pris på dette pusterommet fra eksamenslesingen. Jeg setter meg ned på ekspressbussen til Fornebu en siste gang, ekspressbussen som har tatt meg fra teori til praksis, fra skolebenken til arbeidslivet.

Av Vebjørn Brændshøi
Publisert 2. juli 2024 17:21 - Sist endret 2. juli 2024 17:21
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.