Bacillus thuringiensis
Bacillus thuringiensis virker som et patogen for insekter og lager et protein via et CRY-gen. Proteinet spaltes i tarmen til insektet og danner et aktivt Bt-toksin. CRY-genet er også brukt til å lage genmodifiserte planter, Bt-mais, Bt-soya osv. Proteinet plasserer seg i tarmcellemembranen og danner en porer som påvirker den osmotiske balansen med svelling og cellelysis.
Bacillus anthracis
Miltbrannbakterier Bacillus anthracis gir miltbrann (antrax (gr. anthrakis – kull), antraks) på huden, svarte bylleområder og hudlesjoner. Bakterien har størrelse 1-6 µm og danner elipseformete endosporer. Kan være beskyttet mot fagocytose ved å være omgitt av kapsler bestående av polyglutamat. Endosporene er meget hardføre. Miltbrann smitter ikke fra menneske til menneske, bare via sporene. Miltbrannbakterier ble brukt under første verdenskrig, og nylig i bioterrorangrep (bioterrorisme) via miltbrannbakteriesporer i brev (2001 anthrax angrepet i USA).
Bacillus subtilis
Bacillus subtilis brukes som modellorganisme.
Bacillus cereus
Bacillus cereus er en Gram-positiv fakultativt aerob, stavformet bakterie som lever i jord, gir matforgiftning, og inneholder sannsynligvis et entertoksin eller eksotoksin som gir væsketap fra slimhinnene i tynntarmen. Bakterien vokser i mat med høyt innhold av karbohydrater f.eks. gjenoppvarmet ris. B. cereus kan avhengig av type matvare gi diaré, på lignende måte som Clostridium perfingens eller en oppkast-type. Matvarer som lett blir infisert er søte puddinger og sauser, kjøttgryter, salater, supper og melkeprodukter. Rask avkjøling av varm mat til <4oC, eller god koking kan redusere bakterieveksten, men det kan dannes varige bakteriesporer.
Deler av teksten er hentet fra Sykdom.
Litteratur
Wikipedia