Bacillus

Bacillus er en slekt med  Gram-positive stavformete bakterier, obligat eller fakultativt aerobe, og som kan danne resistente endosporer under ugunstige vekstforhold. Bakteriene ligner hverandre i både genotype og fenotype. Endosporene kan tåle varme, autoklavering og stråling, og har meget lang levetid. Bacillus-arter reagerer positivt på en katalase-test. Slekten Bacillus inneholder arter som kan være sykdomsfremkallende.. Bacillus hører med til firmicutene (Firmicutes), klassen Bacilli, orden Bacillales og familien Bacilliaceae. Firmicutene er små, har lavt GC-innhold (guanin-cytosin) i DNA, og noen gram-negative mangler cellevegg.

Bacillus thuringiensis

Bacillus thuringiensis virker som et patogen for insekter og lager et protein via et CRY-gen. Proteinet spaltes i tarmen til insektet og danner et aktivt Bt-toksin. CRY-genet er også brukt til å lage genmodifiserte planter, Bt-mais, Bt-soya osv. Proteinet plasserer seg i tarmcellemembranen og danner en porer som påvirker den osmotiske balansen med svelling og cellelysis.

Bacillus anthracis

Miltbrannbakterier Bacillus anthracis gir miltbrann (antrax (gr. anthrakis – kull), antraks) på huden, svarte bylleområder og hudlesjoner. Bakterien har størrelse 1-6 µm og danner elipseformete endosporer. Kan være beskyttet mot fagocytose ved å være omgitt av kapsler bestående av polyglutamat. Endosporene er meget hardføre. Miltbrann smitter ikke fra menneske til menneske, bare via sporene. Miltbrannbakterier ble brukt under første verdenskrig, og nylig i bioterrorangrep (bioterrorisme) via miltbrannbakteriesporer i brev (2001 anthrax angrepet i USA).

Bacillus subtilis

Bacillus subtilis brukes som modellorganisme.

Bacillus cereus

Bacillus cereus er en Gram-positiv fakultativt aerob, stavformet bakterie som lever i jord,  gir matforgiftning, og inneholder sannsynligvis et entertoksin eller eksotoksin som gir væsketap fra slimhinnene i tynntarmen. Bakterien vokser i mat med høyt innhold av karbohydrater f.eks. gjenoppvarmet ris. B. cereus kan avhengig av type matvare gi diaré, på lignende måte som Clostridium perfingens eller en oppkast-type. Matvarer som lett blir infisert er søte puddinger og sauser, kjøttgryter, salater, supper og melkeprodukter. Rask avkjøling av varm mat til <4oC, eller god koking kan redusere bakterieveksten, men det kan dannes varige bakteriesporer.   

Deler av teksten er hentet fra Sykdom.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 26. feb. 2024 11:39 - Sist endret 26. feb. 2024 11:39