Bærfrukt

Bærfrukt (l. bacca - bær) - Bær er en saftig frukt med hudaktig epikarp . Mesokarp er tykk, kjøtt- og saftfull, og endokarp er hinneaktig. Fruktknutens hulrom kan også fylles med saftig masse. Frøskallet er ofte hardt slik at det kan opprettholde spiredyktighet etter å ha passert en tarmkanal uten å bli oppløst. De fleste bær er synkarpe. Bær har vanligvis mange frø, unntatt daddel med ett frø.

 

Bær som er laget av oversittende fruktknute er vindrue i vinfamiliten (Vitaceae) med to fruktblad; tomat, søtvier,og potet i søtvierfamilien (Solanaceae) med 2-5 fruktblad; trollbær (ett fruktblad og mange frø); konvall med tre fruktblad; daddel med tre fruktblad, men danner bare ett frø, appelsin og sitron med 7-15 fruktblad; kakaofrukten (Theobroma cacao) er avlang med tykk fruktvegg og vokser ut fra stammen, består med fem fruktblad og har store frø i rekker.

Vindruer

Vindruer (Vitis vinifera).

Bær som er laget av undersittende fruktknute: rips, stikkelsbær, blåbær, tyttebær, agurk, gresskar, melon.

Tyttebær

Tyttebær (Vaccinium vitis-Idaea) med læraktige vintergrønne blad vokser her sammen med reinlav.

Tyttebær

Tyttebær (Vaccinium vitis-idaea) i lyngfamilien, har hvite klokkeformete blomster.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:09 - Sist endret 17. okt. 2018 14:02