Diversitets-stabilitetshypotesen

Diversitets-stabilitetshypotesen  ble fremsatt av bant annet  økologene Charles SutherlandElton (1900-1991)  og Eugene Odum (1913-2002) som sier at artsrike naturlige samfunn  er mer økologisk stabile, robuste og resiliente enn samfunn bestående av få arter.

Det er vært en debatt om diversitet-kompleksitet startet i 1955 av økologen Robert MacArhtur (1930-1972)  hvor også Robert May deltok. Noen av vanskelighetene ligger i en konseptuell uklarhet  om definisjonen av hva menes med stabilitet og ompleksistet. Definisjon av stabilitet som evne il motstand mot endringer (resistanse) og resiliens og har likevektsdynamikk hvor systemet returnerer tilbake til likevekt etter  forstyrrelser, Sammenhengen mellom diversitet og økologisk stabilitet viserstor variasjon. Hvor mange og hvor  sterke interaksjoner i næringsnett, næringspyramider og energioverføring det er mellom arter i økosystemet er en av faktorene.

Porteføljeeffekt

Porteføljeeffekt (portfolioeffekt)  er en idé om  at artsrike samfunn (har stor portefølje av arter) vil bære mer varige (konsistente) og stabile sammenlignet med artsfattige samfunn som vil være mer følsomme for forstyrrelser siden forstyrrelsene  blir fordelt på færre arter.      

Tilbake til hovedside

Publisert 24. juli 2023 11:27 - Sist endret 24. juli 2023 13:56