Ekstrakromosomale sirkulære DNA

Ekstrakromosomale sirkulære DNA (eccDNA) er fritt dobbelttrådet DNA som har sin opprinnelse fra kromosomer hos eukaryoter. Det eukaryote genom danner en lineær struktur pakket i kromosomer. Imidlertid, en liten mengde med DNA finnes som frie ekstrakromosomale sirkulære DNA (eccDNA) med opprinnelse fra eukaryote kromosomer. Det kan finnes opp til et par hundre ekstrakromosomale DNA i en celle. Ekstrakromosomale sirkulære DNA har homologe kromosomsekvenser fra kromosomer som de antas å være avledet fra disse.

Ekstrakromosomale sirkulære DNA finnes hos flere organismer og inneholder sekvenser med repetert kromosomalt DNA, hvor de har en funksjon i evolusjon av genomet og adapsjon til leveområdet Ecc-DNA finnes Blant annet gjær (Saccharomyces cerevisae), bananflue, sporefrosk (Xenopus) og vertebrater. EccDNA er heterogene med forskjellig opprinnelse. Noen med mange korte satellitt-DNA.

Ekstrakromosomalt sirkulært DNA med amplifisering (oppformering) av ribosomale gener finnes i tidlige stadier av oogenesen til amfibier. Amfibier har multiple kopier av ribosomale gener, rRNA-gener i nukleoli på sirkulært dobbelttrådet DNA uavhengig av kromosomene.  Dette gir rask proteinsyntese når egget blir befruktet og skal utvikle seg. Ekstrakromosomalt sirkulært DNA finnes i kreftceller hvor det kan inneholde gener som gir vekst av tumoren. Det kan også skje genamplifisering i kreftceller  som utsettes for kjemoterapeutiske midler og resulterer i resistens mot antikreftmiddelet.

Det er flere undergrupper av ekstracellulært sirkulært DNA: mikro-DNA, telomerringer, og små polydisperte sirkulære DNA.

Plasmider hos bakterier

Plasmider hos bakterier kan betraktes som en form for ektracellulært sirkulært DNA som kan bli overført både ved horisontal og vertikal genoverføring i bakterielinjer. Disse kan blant annet delta i overføring av gener som gir antibiotikaresistens.'   .  

Tilbake til hovedside

Publisert 16. mai 2022 09:11 - Sist endret 16. mai 2022 09:35