Fototaksis

Fototaksis (gr. photos - lys; taxis - ordne) - En positiv eller negativ bevegelse som respons på lysgradient hos fototrofe organismer. En fotoreceptor registrer lysfluksen. Bevegelse av kloroplaster i celler i blad vekk fra den horisontale siden mot den vertikale parallelt med lys i sterkt lys eller inn i lys ved lav lysfluks. Flyttingen av kloroplastene skjer ved hjelp cytoskjellettet. Bevegelse av encellete alger vekk fra eller mot lys avhengig av styrken av lysfluksen. Ved skotofobotaksis beveger fototrofe bakterier seg vekk fra skygge og inn i lys.

Forsøk med fototaksis ble utført med encellete fotosyntetiserende organismer og man studerte både lysretning (fototaksis) og hastigheten fotobevegelsen (fotokinese) for algene i en gradient med lys, fra mørke og med overgang til økende lysintensitet.. Positiv fotokinese når bevegelseshastigheten til flagellaten eller alge økte og negativ fotokinase når hastigheten sank.  Både den encellete grønnalgen Chlamydomonas , og flagellaten Euglena, rekke euglenoider (Euglenophyta) har flagellen plassert foran på cellen i bevegelsesretningen mot lyset Dinoflagellaten Prororcentrum har en flagell forover i bevegelsesretning mot lyset og en flagell som beveger seg i sirkel og ikke plassert i en fure. Slekten Prorocentrum, orden Prorocentrales, klasse Dinophyceae, superklasse Dinoflagellata, rekke Myzozoa, klad Alveolata.  

Dinoflagellaten Peridinium  i har en flagell vent bakover som den svømmer forover med en flagell i en tverrfure  som gir rotasjonsbevegelse.

Lydet blir registrert ved basis av flagellen

Fotosyntetiske organismer har vertikale vandringer i vannsøylen i løpet av døgnet.

Topofototaksis (gr.ntopos - sted) er fototaksis orientert etter lysretningen, potitiv topofototaksis mot lyset og negativ topototaksis fra lyset.

Fobofototaksis (gr. phobos -redsel) hvor fotosyntetiske bakterier flytter seg vekk fra mørke og ut i lys.

 

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:20 - Sist endret 2. apr. 2024 10:49