Fruktose

Fruktose (l. fructus - frukt) - Fruktsukker. D-fruktose. Levulose. beta-D(-)-fruktofuranose. Vanlig i søt frukt. Isoleres kommersielt fra høy-fruktose sirup eller fra hydrolyse av inulin. Høy-fruktose sirup kan lages ved enzymatisk isomerisering av glukose katalysert av glukose isomerase.

Høyt innehold av fruktose i maten kan bidra til fedme.

Fruktose-1,6-bisfosfat  blir omdannet til fruktose-6-fosfat katalysert av fruktose-1,6-bisfosfatase. Fruktose 6-fosfat reagerer med UDP-glukose  katalysert av enzymet sukrose-fosfat syntaset og danner sukrose-6-fosfat som ved hjelp av enzymet sukrosefosfat fosfatase danner sukrose. Imidlertid er fruktose-2,6-fosfat en viktig reguleringsmetabolitt som deltar i regulering av aktiviteten til glykolysen og glukoneogenesen, , ikke bare i planter, men også hos dyr og sopp. Fruktose-2,6-bisfosfat aktiverer ATP-avhengig fruktose-6-fosfat kinase og hemmer fruktose-1,6-bisfosfatase.

Reguleringsmetabolitt fruktose-2,6-bisfosfat

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:21 - Sist endret 20. juni 2019 14:49