"Hardt vann"

"Hardt vann" - Ferskvann med høyt innhold av kationene kalsium (Ca2+) som er viktigst, samt magnesium (Mg2+) og noen ganger jern (Fe2+). Grunnvann på kalkrik berggrunn (kalkstein) danner hardt vann hvis berggrunnen forvitrer lett . Motsatt av "bløtt vann" som finnes på granitt og silikatrik berggrunn og har lav saltholdighet og lav alkalitet.

"Hardt vann" egner seg dårlig til vasking siden kalsium danner tungstløselige salter med fettsyrene i såpen. Kationene Ca2+ og Mg2+  kan fjernes med avionisering eller ionebytting mot natrium (Na+). Hardt vann gir hvitaktig belegg i kjeler, vannglass og vaskemaskiner. Kalsiumrikt vann gir mindre korrosjon i vannrør

Vannet kan avherdes med polyfosfat som danner kompleks med toverdige kationer. Hardt vann inneholder bikarbonat (HCO3-), og når vannet kokes avgis karbondioksid og vannet blir mer basisk. Kalsium kan da felles ut som tungtløselig kalsiumkarbonat.

Hardhet blir målt i tyske grader odH. 1 odH tilsvarer 1 mg kalsiumoksid (CaO) per 100 ml vann. 0.72 mg mgO eller 1.25 mg FeO per 100 ml vann. Hardt vann ved 10-20 odH, 5-10 odH angir middels hardt, 0-5 odH bløtt vann.  

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:23 - Sist endret 30. nov. 2021 15:49