Helkorn er korn som er grovknust. Kli har høyt fettinnhold som kan harskne under langtidslagring.
Kli blir laget fra havre (havrekli, Avena sativa)), hvete (hvetekli, Triticum aestivum). Hvetekim består av kimen (planteembryo), det unge anlegget til førplante og blir fjernet fra hvetekornet ved formaling før det resten blir malt opp til siktet hvetemel. De andre kornlagene bygg (Hordeum vulgare), ris (Oryza sativa), mais (Zea mays), durra (Sorghum bicolor) og hirse (millet). Det er mange forskjellige arter som kalles millet: Setaria italica – revehalemillet; Pennisetum glaucum – perlemillet, Panicum miliaceum – prosomillet; Eleucine coracana – fingermillet, Eragrosis teff - teff; Coix lacryma-jobi – Jobs tårer, men også andre slekter som Echinochloa; Digitaria; Paspaium og Urochloa.
Korn er en skallfrukt, karyopse, hvor frøveggen har vokst sammen med fruktveggen (perikarpen). Hos de første domestiserte hvetesortene som emmer, einkorn og spelt (Triticum spelta) er de ytre skallaktige bladene (braktene) i grasblomsten dannet fra inneragner (palea og lemma) og ytteragner (1. glume – nedre ytteragne, 2. glume – øvre ytteragne) hardt festet til det indre delene av kornet. Hos moderne hvetesorter løsner dette skjellaktige laget lett under treskingen som agner (chaff, hull). Brun ris blir hvit ris ved polering, polert ris, hvor agnene fjernes fra kornet.