Østrogen

Østrogen (estrogen) er et steroid og kjønnshormon som under fosterutviklingen deltar i dannelse av det reproduktive systemet hos hunner , samtsekundære kjønnskarakterer i puberteten hos kvinner. Hovedtyper østrogen er estron (E1), estradiol (E2) og estriol (E3) , samt  etraetrol (E4) sistnevnte produsert under graviditet. Steroider er fettløselige og kan passere cellemembraner og i cytoplasma binde seg til østrogenreseptorer som påvirker transkripsjon i cellekjernen. I tillegg bines østrogener til membranreseptorer e.g. G-protein koblet østrogenreseptorer (GPER) og GPR30.

Kjønnssteroidhormonene som utvikler i hannlig retning kalles androgener (gr. aner - hann; gennaein - produsere), og de i hunnlig retning kalles østrogener (østrogen og progesteron).  Østradiol er det viktigste av østrogenene, og dannes i follikelceller på eggstokkene (ovariene).Estradiol  blir laget fra testosteron og androstenedion katalysert av enzymet aromatase. Androstenedion blir laget i binyrene samt i testikler og eggstokker.  Forlappen i hypofysen lager gonadotropiner (follikkelstimulerende hormon og luteiniserende hormon) og som regulerer mengden androgener og østrogener.

Østrogener anvendes medisinsk for å redusere plager med overgangsalderen (menopausen) hos kvinner, men har vist seg å bringe med seg uheldige bieffekter.

Noen plnater i erteblomstfamilienr kan lage stoffer som gir østrogeneffekt (fytoøstrogener).

Estradiol

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 18. okt. 2023 16:15 - Sist endret 19. okt. 2023 16:20