Persimon

Persimon (Diospyros kaki), eller kalt persimmon, kakifrukt, kakiplomme, er en guloransje frukt fra kakitreet i ibenholdtfamilien (Ebanaceae), orden Ericales, i klad asterider, eng. persimmon, Chinese data plum.

Tre med bærfrukt hvor et forstørret beger med fire grønne  begerblad sitter på frukten. Ligner på tomat, men frøene er større og færre. Sorter: D. lotus; amerikansk persimon (D. virginia).  Opprinnelse fra Kina. Formeres ved frø eller ved poding. Høstes før de er modne. Sorter med snerpende smak inneholder tanniner av type proanthocyanidiner. Sorten Sharon inneholder lite garvesyre. Saftig fruktkjøtt. Spises rå, kokt eller tørket. Fargen på frukten skyldes karotenoider (beta-karoten, zeaxanthin, beta-kryptoxanthin,  lutein). Inneholder også triterpenoider (alfa-amyrin ) og det pentasykliske triterpenoidet, ursolsyre. Ursolsyre (ursoliksyre) er vanlig i vokslaget på epidermis på frukt, inkludert epler. I Kina har kakitreet kulturell betydning: treet lever lenge, gir skygge, plass til fugler og er lite angrepet av sykdom. 

Tilbake til hovedside

Publisert 25. feb. 2019 12:24 - Sist endret 25. sep. 2019 11:59