Pipette

Verktøy i laboratoriet for oppsuging og overføring av bestemte volumer med væske fra løsninger. Pipetter er vanligvis laget av plast eller glass, og finnes i mange forskjellige utforminger som også har forskjellig presisjon og nøyaktighet. Mange typer pipetter er basert på et glassrør med inngraverte målstreker.  Det angitt volum ved temperatur 20oC er angitt med en standardfeil.

En Pasteur-pipette er et glassrør som er varmet opp og dratt ut i en smal spiss i den ene enden. Påhektet en gummismukk blir den brukt til å suge opp væske. Finnes også som plast. Andre typer pipetter er Carlsbergpipette, fullpipette, sugepipette, mikropipetter. Tidligere var munnpipettering vanlig, men nye helsekrav ga utvikling av pileusballong og automatpipetter.

Mikropipetter

Mikropipetter utformet som et glassrør med en horisontal strek som angir volum, her 10, 50 og 100 mikroliter (µl). Glassrøret festes i en holder tilkoblet en slange med en munnstykke for oppsuging. Væsken suges opp til streken, og med et lett utpust går den målte mengden væske ut av enden på røret, ansatt der man ønsker.

Forskjellige typer pipetter

Forskjellige type glasspipetter.

Munnpipettering

Løsningen som skal pipetteres suges opp sik at væskenivået kommer høyere enn startmerket. Pekefingeren flyttes raskt over til enden av pipetten. Væsken slippes ut av pipettespissen til laveste punkt på væskemenisken ligger på målstreken man ønsker. Spissen på pipetten holdes langs kanten på glassbeholderen som man pipetterer løsningen i. Det blir igjen en liten rest i pipettespissen, og målstrekene på pipetten er korrigert for dette. Grunnet HMS er munnpipettering ikke lov i laboratoriene.

Fullpipetter har en utvidelse midt på pipetten og brukes til faste volumer som 1 ml, 2 ml, 5 ml, 10 ml og 25 ml.

Tilbake til hovedside

Publisert 23. juni 2017 14:13 - Sist endret 19. aug. 2019 14:24