Random

Tilfeldig eller random er et utfall eller hendelse hentet fra et utfallsrom som omfatter og inneholder alle mulige utkomme for hendelsen. Hendelsen er ikke forutsigbar, kan ikke bestemmes på forhånd og danner ikke et mønster, er således uforutsigbar (ikke determinert). Imidlertid kan man ved gjentatte hendelser av samme type lage en frekvens av forskjellige typer utkomme eller utfall angitt som sannsynlighetstetthetsfunksjoner brukt il å beskrive sannsynligheten for et bestemt utfall. Ved seksuell reproduksjon skjer det en tilfeldig stokking av alleler som gir genetisk variasjon og danner basis for seleksjon og evolusjon.

Random er en type romlig spredningsmønster for en art på et område  hvor fordelingen synes å være helt tilfeldig og danner ikke noe annet mønster enn ved ren tilfeldighet og det er ingen form ansamlinger og klumpet fordeling.  

Et utfall kan være kontinuerlig som i normalfordelingen eller diskrete som i poissonfordelingen. Poissonfordelingen beskriver utfall som skjer tilfeldig i tid eller rom.  Binomialfordelingen, også kalt myntkastfordelingen, er diskret og beskriver sannsynligheten for et tilfeldig utfall av type kron-mynt. Tilfeldig bevegelser av molekyler i en gass danner basis for statistisk mekanikk. Tilfeldig sekvens (rekkefølge) av tall. I en slumptallsgenerator blir det laget pseudotilfeldige slumptall eller pseudorandome tall anvendt inne kryptografi og statistisk modellering. Sannsynligheten for desintegrasjon av en radioaktive isotop kan beskrives av poissonfordelingen.  

Alt liv er styrt av sammentreff av tilfeldigheter. Ett mol 6.02∙1023 (Avogadros tall) angir antall molekyler av et stoff, for eksempel antall vannmolekyler i 18 milliliter vann viser den astronomiske mengden molekyler som finnes på Jorden. I boka What is life ? (Hva er liv ?) fra 1937 var fysikeren Erwin Schrödinger inne på dette aspektet av tilfeldighet og hvilken betydning det har for utvikling av liv.  

Random sekvens av hendelser, tall eller trinn blir anvendt innen virrevandring, Markov-kjeder og Monte-Carlo-metoder.  

Tilbake til hovedside

Publisert 1. sep. 2022 10:15 - Sist endret 24. juli 2023 14:25