Rogn

Rogn (Sorbus aucuparia L.)

Rogn

Rogn (Sorbus aucuparia). Elg beiter skudd av rogn og skaver av bark (spor og sportegn).

Rogn

Rogn (Sorbus aucuparia).

Rognebær

Rogn (Sorbus aucuparia). Gråtrost spiser gjerne rognebær om høsten. I gamle dager ble gråtrost fanget med doner hvor rognebær ble brukt som lokkemiddel i en metalløkke konstruert som en snare.

Blad fra rogn

Ulikefinnet blad fra rogn.

Rogn høstblad

Høstblad hos rogn. Legg merke til at det er klorofyll i parenkymskjeden omkring ledningsstrengene for å kunne opprettholde transport av ressurser i silvevet så lenge som mulig, og transportert til lagring i greiner, stamme og røtter.

Rognetre høsten 2019

Rogn høsten 2019. Etter tørkesommeren 2018 var det mange trær og busker som hadde meget rik blomstring året etter: gran, bjerk, nyperoser, og hagtorn. Koblingen av mengden rognebær og hvor mye snø det skal bli til vinteren er et meget usikkert "værtegn", siden mengden blomstring og bær henger sammen med vekstforholdene i fjoråret, og ikke det inneværende år.

Rogn høsten 2019 Gressholmen, Oslo

Når det er mye rognebær foretrekker larvene fra rognebærmøll (Argyresthia conjugelle)  rognebær fremfor epler, og det blir mindre skade på eplehøsten, samt mindre behov for sprøyting. Larvene gnager ganger i fruktkjøttet og kan spise frø. Larvene danner pupper i strøsjiktet hvor de overvintrer til neste sesong. Epler som blir angrepet av larvene fra rognebærmøll får mørke prikker på utsiden, med en rekke brunefargete gnageganger  gjennom hele eplet, og det hele blir uappetittlig. Høsten 2018 var det mye skade av rognebærmøll på epler.

Soppinfisert rognebær

Soppinfiserte rognebær hvoer det blir dannet overvintrende sklerotier (mummier) av Sclerotinia fructigena

Tilbake til hovedside

Publisert 24. juni 2016 15:01 - Sist endret 9. jan. 2020 14:28