Snells brytningslov

En lysstråle brytes i grenseflaten mellom to isotrope medier og er bestemt av lyshastigheten i ide to mediene. Navn etter den nederlandske astronomen og matematikeren Snellius (Willebrord Snell van Royen (1591-1626))

 Snells lov angir forholdet mellom vinkelen mellom innkommen stråling theta θ1 og den brutte strålen med bryningsvinkelen θ2, målt i forhold til innfallsloddet, en tenkt linje normalt på overflaten. Ratio mellom sinus til de to vinklene er lik ratio mellom de to fasehastighetene til lyset, også lik det inverse forholdet mellom brytningsindeksene i de to mediene n2/n1.

Lyset velger alltid korteste vei, slik at Snells lov kan utledes fra Fermats prinsipp De to mediene kan være overgangen luft til vann eller fra luft til glass, det vil si den brutte bølgen beveger seg i et tettere medium , og som derved har høyere brytningsindeks.

\(\displaystyle \frac{\sin \theta _1}{\sin \theta 2}= \frac{v_1}{v_2}= \frac{n_2}{n_1}\)

Snells brytningslov kan også forklares av Huygens-Fresnels prinsipp. Navn etter den nederlandske fysikeren og matematikeren  Christiaan Huygens (1629-1695) med publiksjonen Traité de la Lumière (1678), og franske fysikeren Augustin-Jean Fresnel (1788-1827). Huygens-Fresnels prinsipp sier at ethvert punkt på en bølgefront gir opphav til en ny sfærisk bølge og sekundærbølgene vil interferere og gi interferens. Fresnel er også kjent for Fresnel-linser brukt i over-head-projektorer og fyrlinser i fyr langs kysten.

Greske Eratosthenes gjorde det første forsøk og Snellius var den andre som forsøkte å beregne omkretsen av Jorden ved triangulering.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

 

Publisert 14. juli 2022 09:56 - Sist endret 14. juli 2022 09:56