Taurin

Taurin (2-amino-etansulfonsyre) er en ikke-protein svovelaminosyre som er vanlig forekommende i cellevev hos pattedyr. Blir laget blant annet i bukspyttkjertel i cystein sulfinsyrebiosynteseveien fra svovelaminosyren cystein eller hypotaurin  i tilknytning til metionin og finnes i de fleste av kroppsorganene. Navnet fra l. taurus -okse) hvor taurin ble først isolert fra galle fra lever i okse (Bos taurus) av den tyske kjemikeren Leopold Gmelin (1788-1853). Taurin er et nødvendig næringsstoff.  Blr tilført via maten ved å spise kjøtt fra fisk og andre dyr. Taurin virker som en antioksidant, konjugerer gallesyrer og danner gallesalter, deltar i osmoregulering som en osmolytt og stabilisering av membraner. Taurin kan krysse blo-hjernebarriæren.  Seles også som kosttilskudd, hvor nytten som vanlig er omdiskutert.

Cystein sulfinsyrebiosynteseveien

Cystein dioksygenase er et enzym som omdanner og oksiderer svoelaminosyren cystein til cystein sulfinsyre via tilførsel av et dioksygen (O2)

Sulfinoalanin dekarboksylase katalyserer omforming av cystein sulfinsyre) (3-sulfinoalanin) til hypotaurin og CO2.

cysteinsulfinsyre →  hypotaurin + CO2

Tdliger eantok man at den hypotaurin dehydrogenase omdannert hypotaurin til taurin, mrn nye funn antyder at et vla flavoprotein, en FMN monooksygenase katalyserer reaksjonen

hypotaurin  ↔ taurin  

Svovelaminosyren taurin

Tilbake til hovedside

Publisert 24. juli 2023 10:34 - Sist endret 24. juli 2023 10:36