Vårfarger på blad

Unge blad om våren er ofte rødfarget av anthocyaniner hos planter som klarer å lage disse flavonoidene. Anthocyaniner lages ofte under stress blant annet ved intenst sollys, og anthocyaniner kan gi beskyttelse ved deaktivere fri radikaler og absorbere ultrafiolett stråling.

Rød vårfarge spisslønn

Rød vårfarge med anthocyaniner hos spisslønn (Acer platanoides).

Rødhyll vårfarge

Vårfarget rødhyll (Sambucus racemosa L.) som skyldes anthocyaniner.

Rødhyll vårfarger

Vårfarger på rødhyll (Sambucus racemosa).

Gulgrønne vårfarger skyldes høyt innhold av gulfargete karotenoider i forhold til grønt klorofyll. Fotoeksitert klorofyll kan danne et mere stabilt triplett klorofyll som har lang nok levetid til å overføre lysenergien til triplett oksygen. Derved dannet det fotodynamisk skadelig reaktivt singlett oksygen. Karotenoider beskytter fotosystemene mot overskudd av eksitasjonsenergi (VAZ-syklus) og kan fjerne energien fra singlett oksygen i form av varme. Derfor er det mest karotenoider som blir dannet først om våren før klorofyll, og gir den gulgrønne vårfargen. Etter hvert dannes det mer klorofyll og fargen blir dypere grønn og dekker over fargen til de gule karotenoidene (karotener og xanthofyller). Om høsten blir klorofyll nedbrutt før karotenoidene blir nedbrutt. Dette viser beskyttelsesfunksjonen til karotenoidene.

Imidlertid kan man om våren observere brungule farger på blader hos planter som vanligvis ikke lager anthocyaniner. I disse tilfellene er det brunfargete mellomprodukter i biosyntesen av klorofyll som hoper seg opp før de blir videre omdannet til grønnfarget klorofyll.

Vårfarge eik (Querqus sp.)

Brungul vårfarge hos sommereik (Quercus robus) som sannsynligvis skyldes mellomprodukter i biosyntesen av klorofyll, siden eik ikke er kjent for å kunne lage anthocyaniner. Den gulaktige fargen skyldes høyt innhold av karotenoider og relativt lite grønt klorofyll.

Vårfarge eik

Vårfarge hos sommereik (Quercus robus)

Vårfarge eik

Vårfarge hos sommereik (Quercus robus).

No livnar det i lundar

No livnar det i lundar, no lauvast det i lid,

Den heile skapning stundar no fram til sumars tid.

 

Det er vel fagre stunder når våren kjem her nord,

Og atter som eit under nytt liv av daude gror...

Elias Blix

Tilbake til hovedside

Publisert 9. juni 2015 08:56 - Sist endret 16. okt. 2019 11:47