Virom

Virom omfatter alle virus (virioner) som forekommer i en celle, kroppsorgan, organisme, økologisk nisje eller økosystem og som kan påvises og identifiseres med   metagenomikk og gensekvensering med sanntids-PCR eller andre generasjons sekvenseringsmetoder. Virussekvensene blir med bioinformatikk sammenlignet med kjente virussekvenser lagret i databaser. DNA-virus og retrovirus kan ha integrert sitt genmateriale i vertens genom i cellekjerner i form av provirus eller endogene virale elementer, men blir holdt under kontroll av immunsystemet. Provirus inngår i en lysogen syklus, men kan under spesielle forhold starte en lytisk fase med produksjon av viruspartikler med lysis av vertscellene og gi sykdom.

Viirus er cellulære parasitter som finnes i alle levende organismer, i bakterier, planter, sopp, dyr og dyr inkludert menneske.  Virus i bakterier kalles bakteriofager. I havet finner man store mengder virus og en del av dem bidrar til å holde bakteriepopulasjoner under kontroll. I tillegg finnes diverse RNA-virus.

Virus i alt levende har spilt en viktig funksjon under evolusjonen og i menneskegenomet finnes gensekvenser fra retrotransposoner og retrovirus.

Viromet hos menneske kan være i likevekt og fremkaller ikke sykdom, bortsett fra under stresstilstander hvor immunsystemet er mindre funksjonelt. Et eksempel er vannkoppevirus som i barndommen omtrent infiserer alle, og som ligger gjemt i nerveterminaler, men kan plutselig «våkne» og forårsake helvetesild i voksen alder. I noen tilfeller kan viromet gi beskyttelse mot andre mer alvorlige virus. For eksempel hvis et individ hadde kukoppevirus i viromet så kunne det gi beskyttelse mot det meget alvorlige koppeviruset. Noe slikt gjelder sannsynligvis også for noen andre virus, på lignende måte som bakterier i et velfungerende mikrobiom kan gi beskyttelse mot sykdomdsfremkallende bakterier.  Forstyrrelser i viromet kan gi virussykdom

Litteratur

Virgin HW: The virome in mammalian physiology and disease. Cell 27;157(1)(2014)142-50. doi: 10.1016/j.cell.2014.02.032.

Wikipedia

Tilbake til hovedside 

Publisert 18. mars 2024 16:19 - Sist endret 18. mars 2024 16:43