Digital Twin Digital tvilling for vaksinasjonsstrategier i geografisk skala

Målet er å utvikle en digital tvillingmodell som gjør det mulig å forutsi virussmitte i ulike demografiske omgivelser basert på ulike nivåer av vaksineeffektivitet mot virussmitte. 

Kontaktpersoner

Prosjektets hovedmål

Utvikle en digital tvillingmodell som gjør det mulig å forutsi virussmitte i ulike demografiske omgivelser basert på ulike nivåer av vaksineeffektivitet mot virussmitte. mot virussmitte.

Følgende faktorer vil bli vurdert:
(i) Vaksinedekning i befolkningen (på ulike geografiske skalaer (lokalt, regionalt og globalt));
(ii) Vaksineeffektivitet mot virusoverføring (satt til 20, 50, 80 og 100 %);
(iii) befolkningsstørrelse (i en metapopulasjonssetting på ulike geografiske skalaer (lokal, regional og global));
(iv) populasjonstetthet (i en metapopulasjonssetting på ulike geografiske skalaer (lokal, regional og globalt);
(v) Befolkningsmobilitet 

For å nå prosjektets overordnede mål har vi identifisert følgende spesifikke forskningsspørsmål:

  • RQ1: I hvilken grad kan epidemiologiske modeller fange opp vaksinasjonsstrategier for ufullkomne vaksiner?
  • RQ2: Hvordan vil befolkningsmobilitet påvirke effekten av ufullkomne vaksiner?
  • RQ3: Hvordan kan in silico-eksperimenter med digital tvillingteknologi bidra til å utforske forskjellige vaksinasjoner med ufullkomne vaksiner valideres in vivo?
  • RQ4: Hva er de optimale distribusjonsstrategiene for vaksinedoser på ulike geografiske geografisk skala (lokalt, regionalt og globalt)?

Bygger på tidligere arbeid i P1H

Vi har i tidligere arbeid utviklet et digitalt tvillingrammeverk som modellerer en pandemi på global skala, se Stenseth et al (2023a). Dette rammeverket kobler epidemiologiske modeller for 160 forskjellige land med data om passasjerreiser mellom land på dagsbasis, og har blitt brukt til å studere "hva om"-scenarier som beskriver reiseintervensjoner. Dette rammeverket vil fungere som et utgangspunkt for vårt arbeid i dette prosjektet, men for å studere vaksinestrategier for ufullkomne vaksiner er det nødvendig med endringer i rammeverket, noe som byr på svært interessante forskningsutfordringer.

Økonomiske faktorer må også introduseres i rammeverket for digitale tvillinger, fordi mange økonomiske parametere er avgjørende for å måle folks levekår, arbeid og velferd. Å opprettholde driften av økonomiske systemer under fremtidige pandemier er avgjørende for å støtte produksjon og distribusjon av vaksiner og implementering av andre relaterte retningslinjer. Wang et al. (2023) viste at ved å etablere en hensiktsmessig økonomisk fordelingsmekanisme kan vaksiner fremmes bedre og spille en mer effektiv rolle globalt. Dette prosjektet vil integrere epidemiologiske modeller og økonomiske forsyningskjedemodeller for å utvikle digitale tvillinger for å evaluere patogenets epidemiologi og effekten av ulike vaksinasjonsstrategier på ulike geografiske nivåer.

Deltakere

Finansiering

Prosjektet er støttet av UiO:Livsvitenskap.

English version of this page
Publisert 3. mai 2024 12:20 - Sist endret 3. mai 2024 12:20