Frivilliglivet på studentkaféen

Vi på IFI er så heldige som har en studentkafé på bygget. Ikke bare har de ordentlig utstyr, gode melkefrie alternativer og et stort utvalg av kaffe og te, men alt kan også fås til svært studentvennlige priser og det er takket være de frivillige baristaene og styremedlemmene som holder hele sjappa gående. IFI-bloggen har intervjuet tre studenter (Vincent, Victoria og Amund) som har jobbet som frivillige i hele fire år(!) for å finne ut hva som gjør at de stadig kommer tilbake.

Bildet kan inneholde: ansiktsuttrykk, moro, gul, lykkelig, vennskap.

Hvordan endte dere med å jobbe i kaféen og hva liker dere med det?

Vincent: Da jeg startet på IFI skjønte jeg at det å melde seg inn i foreninger er en fin måte å bli kjent med andre på. Det viste seg til å være en effektiv plan siden CYB-gjengen var det første sosiale nettverket jeg fikk da jeg nettopp hadde flyttet til Oslo. Når en skal bli kjent med folk er det viktig å utfordre seg selv og å melde seg på ting for å bli kjent med folk.  Grunnen til at jeg fortsetter å jobbe i kaféen er fordi jeg synes det er koselig og gøy, også er det deilig med et avbrekk i uka.

Victoria: Jeg begynte å jobbe i kaféen fordi Vincent dro meg inn i det. Det jeg liker ved å stå i kaféen er at jeg kan vedlikeholde barista-skillsa mine som jeg lærte i en tidligere jobb. 

 

Hvordan var opplæringen? bildet inneholder en person med solbriller som drikker kaffe

Amund: Opplæringa var veldig teknisk.  "Sånn fungerer kaffemaskinen og sånn fungerer kassen og slik vasker du opp". Siden vi hadde Victoria med på teamet ble vi ganske sikre på hvordan vi skulle gjøre ting. Da vi skulle øve oss på å steame melk, øvde vi på zalo og vann for at vi ikke skulle bruke opp melka. Hvis du gjør det riktig, så blir det veldig fint skum med zaloen. 

Vincent: Det var hyggelig, jeg ble kjent med folk på opplæringen. Det er fire år siden, så det er lenge siden. 

Victoria: Jeg husker ikke helt, jeg kunne det meste fra før, måtte bare vite om rutinene. 

 

Hvilke goder får en som intern?

Amund: Som intern får en utvidet tilgang til Escape, internpriser, mulighet til å dra på kosetirsdag og internfester (pre-korona). Internprisen på svart kaffe er 2 kr per kopp. Man får ikke betalt, men en får én bong per 2 timer jobbet. Så 10 kr i timen. Du kan enten kalle det frivillig arbeid eller slavearbeid. Jeg liker å kalle det slavearbeid.  

 

Hva er kosetirsdag? 

Amund: Det er en sosial kveld fra 16:00, hvor en kan jobbe med skole eller bare hygge seg med de andre interne. Jeg var mer på kosetirsdag de første årene på bacheloren enn det jeg er i dag. Det var veldig koselig å sitte her etter stengtetid og ta en brus med venner.

 

Hvordan går dette her rundt egentlig?

Amund: Det er på grunn av slavearbeidet... frivilligheten mener jeg!

Victoria: Stedet drives på frivillig basis, så det er ikke poenget av vi skal tjene på det. Vi jobber her fordi det er koselig og det skaper samhold.

Vincent: Idéelt skal det gå i null. Jeg vet de prøver å bygge litt egenkapital til en rainy day, men økonomien er ikke noe vi er direkte involverte i som baristaer. 

 

Har det vært mer trafikk i escape etter gjenåpningen? 

Amund: Ja. Det har blitt mer normalt igjen, føler jeg. Det var veldig få i starten, den første uka etter studiestart så var det nesten ingen, men så var det ikke så mange emner som hadde forelesninger. Før korona, så var det køer neste helt ut i gangen. 

 

Bildet kan inneholde: nakke, ledd, munn, illustrasjon.Hva synes dere om pumpkin spice- og pepperkakesirupene? 

Victoria: Jeg synes det er godt for stemningens skyld, ellers foretrekker jeg is-americano

Amund: Første gangen jeg smakte det var nå nylig. Det smakte ikke så mye. Vet ikke om det var lite sirup eller om jeg hadde akklimatisert meg til smaken. Generelt liker jeg det veldig godt fordi det minner meg om høsten. Det er min favoritt på høsten siden jeg er en basic bitch. 

Vincent: Jeg foretrekker latte uten sirup.

 

Hva er din favoritting å gjøre med overskuddsespressoshotsene. 

Amund: De går til grisen. Neida. De kastes eller så drikker vi det selv. 

 

Merker du noen koffeinstigning? 

Amund: Personlig gjør jeg ikke. Jeg drikker mest kaffe fordi jeg liker smaken. Vet ikke om det er fordi jeg er så innsausa av nikotin at jeg ikke merker koffeinen lenger. 

 

Hvordan går det å kombinere frivillig arbeid på kaféen med timeplanen? 

Vincent: Prioritere kaféen først! Neida. Vi finner et felles skift som passer for alle slik at vi får satt av tid til å være sammen.

Amund: Nå som vi går master, velger vi timeplanen i større grad selv. Det bare er to timer i uka, så finner vi alltid en tid som passer.

Victoria: Det går veldig fint, jeg har ingenting som kræsjer. Jeg synes det er veldig greit å komme til kaféen etter en forelesning. 

 

Når du jobber her, føler du at de to timene er lange.

Amund: For meg er det bare et koselig gjensyn med disse tullingene. Vi ser hverandre ikke så mye for tiden siden vi går forskjellige masterlinjer.

 

Som fast intern på en studentkafé, ser en sikkert mye interessant skje. Har dere sett noen være på date på escape ? 

Amund: Ja, det har jeg sett, studentkaféen er en idyllisk plass for kjærlighetsfugler.

 

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hode, nese, leppe.

Vil du anbefale det?  

Amund: Ja, for noen som er glad i en koselig date, uten altfor mye romantikk. 

 

Har du vært på date her? 

Amund: Nei, aldri. 

 

Dere har tidligere nevnt at dere har jobbet her i 4 år, betyr det at dere trives her? 

Vincent: Ja! Det er derfor vi fortsetter, og jeg kommer alltid tilbake siden det er så koselig å lage kaffe!

Victoria: Ja!

Amund: Ja og det har mye med medarbeiderne mine, selv om jeg må hente kluter hele tiden. 


Samhold, et møtested, rabatt på allerede billige drikker og kaffekunnskaper er altså noe av det en kan finne som intern i studentkaféen på IFI.  Selv er undertegnede veldig glad i havreccinoen deres (cappucino med havremelk) og er veldig takknemmlig for at denne kan fås i umiddelbar nærhet og for under halvparten enn det den ville kostet på en ordinær kafé. Dette hadde ikke vært mulig uten de frivillige som jobber der.

Foruten å gjøre andre studenter med kvikke og glade finnes det andre goder ved å være intern hos Cyb. Dersom du selv har lyst til å lære mer om kaffe og jobbe som frivillig barista i studentkaféen, kan du gå inn på nettsiden til Cybernetisk Selskab og følge lenken til påmeldingsskjemaet deres. Har du ikke erfaring med å jobbe med en kafé så går det helt fint, det har de færreste som starter der. Som en avslutning vil vi presentere et dikt som er dedikert til kaféen. 

Studenter er trøtte tryner,
de koder til de ser dobbeltsyner. 

Trøtte tryner trenger kaffe,
På Escape kan de det anskaffe.

Stedet drives av frivillige studenter,
Du bestiller og kaffen de henter. 

De flinke baristaene jobber frivillig,
Slik at du og jeg får kaffen billig. 

God og billig kaffe gir oss gnista,
Om du vil, kan du også bli barista!

 

Av Nanette Lindrupsen sammen med Maja Testad og Gyda Sæter
Publisert 25. nov. 2020 10:34 - Sist endret 20. des. 2020 17:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

IFI-blogg

En blogg for deg som er nysgjerrig på studentlivet i Ole-Johan Dahls hus, eksamenstips, IFI-hacks, veiledninger og annet som gjør studiehverdagen lettere. Skrevet av og for studenter.