Kaffeguiden

Skal du ha en americano, cortado eller bare en klassisk traktekaffe? Noen ganger kan de forskjellige kaffedrikkene høres ut som et annet språk (og det er det for så vidt). I overveldelsen av alt som finnes der ute, så er det fort gjort å ende opp med det samme gamle, selv om en gjerne kunne tenke seg å prøve noe nytt. IFI-bloggen har intervjuet Victoria, Vincent og Amund som jobber frivillig som baristaer på Escape om kaffen de tilbyr. Men før det smæcker vi opp en aller så liten kaffeguide for de som vil prøve noe nytt, men trenger litt mer betenkningstid enn det som er sosialt akseptert når en allerede står ved baren. Vel bekomme!

Bildet kan inneholde: krus, drikkevarer, kopp, tekopp, servise.

Kaffeguiden

Denne guiden er delt opp i koppstørrelse hvor drinkene presenteres i stigende rekkefølge. 

Små kopper: Espresso, caffé macchiato og cortado

kaffekopper

Til venstre: Espresso lages ved at damp trenger gjennom espressogrut under høyt trykk. Til tross for den intense smaken så inneholder espresso mindre koffein enn traktekaffe på grunn av kort kontakttid mellom kaffegrut og vann. 

I midten: Caffé macchiato er espresso med noen spiseskjeer steamet melkeskum. Den har mye kaffesmak, men er rundere enn en espresso. 

Til høyre: Cortado består av én del espresso og én del steamet melk. Den er mildere enn macchiato og mer intens enn en cappuccino.

Mellomstore kopper, uten melk: Americano og Red eye

americano og red eye

Til venstre: Americano er en kaffedrikk som består av espresso og justerbar mengde med varmt vann (noen ganger ber baristaen deg om å si stopp mens de heller vannet i koppen). Av espressodrinkene er dette den som kommer nærmest smaken av det vi kaller vanlig sort kaffe. 

Til høyre: Red eye anbefales for de som trenger mer krutt i kroppen. Den består av vanlig traktekaffe med en shot av espresso. 

 

Mellomstore kopper, med melk: Flat white og Cappuccino

Bildet kan inneholde: servise, tekopp, krus.

Til venstre: Flat white består av en enkel eller dobbel espresso og steamet melk. Melka skal steames slik at den bare får små bobler. 

Til høyre: Cappuccino ligner Flat white, men skiller seg ut ved at melka steames til det blir større bobler i melkeskummet slik at skummet blir større og tykkere. 

Store kopper, varme drinker: Latte med smak og vanlig latte

Bildet inneholder høye glass med latte

Til venstre: Latte med smak lages som vanlig latte bare at det har blitt lagt til smak i form av sirup eller sjokoladebiter. Sirupene kan smake: sjokolade, karamell, pumpkin spice, pepperkake og irish coffee, for å nevne noen få. Sjokoladebitene kan fås som mørke eller hvite sjokoladepellets men også som kindersjokolade(!). En latte med mørke sjokoladepellets er det som kalles Mocca.

Til høyre: Latte kan ligne cappuccino, men det som gjør latte til latte er at det er tilsatt mer melk. Idéelt skal lattemelka steames på en lavere temperatur enn melka i cappucino, noe som gjør skummet mykere. 

Store kopper, kalde drinker: Islatte, Isamericano og Tørres

tre glass med forskjellige kaffedrinker

Til venstre: Islatte består av en espresso, kald melk og kan fås med sirup. Et eksempel er sjokoladesirup, noe som resulterer i en ismocca. 

Midten: Isamericano er det navnet tilsier, en kald americano. Den består av en espresso shot og kaldt vann som serveres over isbiter. 

Til høyre: Tørres er en intens kaffedrink som består av fire espresso shots over is. Husk å drikke nok vann ved siden av dersom du velger denne!*

 

*Rettelse (04.11.20): Det har kommet til IFI-bloggens oppmerksomhet at en Tørres er en islatte med fire espresso shots og ikke bare espresso over isbiter.

 

Intervju med baristaene på Escape

Hva blir bestilt oftest? 
Det må være kaffe, latte / iskaffe og ismocca, i den rekkefølgen. 

Det skal sies at kaffesmaken er en “acquired taste” og kjærligheten for smaken kommer gjerne etter å ha drukket det en del ganger. For de ferskeste studentene som kunne trenge en pick-me-up, men ikke liker kaffesmaken, hva har dere som smaker minst kaffe?
Da vil vi anbefale enten enkel mocca (latte med sjokoladesirup og et espresso shot) eller dirty chai (latte laget med chai-te og espresso).

Hva med ismocca?
Ismocca smaker mer kaffe fordi kald melk demper mindre av kaffesmaken i motsetning til steamet melk. Vi har også mye te! Den billigste er dagens te som endrer seg hver dag. 

Hva om en vil ha noe som ikke finnes på menyen?
Vi kan lage alt så lenge vi vet hvordan den lages og vi har ingrediensene. 

Det står altså ingenting på kundeservicen og utvalget, men hva er den sykeste bestillingen dere har fått? 
Det må være Tørres på burn. Det er fire espresso shots blandet med en Burn eller Red bull. 

Får dere den bestillingen ofte? 
Vi har ikke hatt den bestillingen på over et år. 

Det må jo være forskjell på å helle traktekaffe i en kopp og mekke frem en Tørres på Burn. Har dere noen favoritter?
Latte er veldig gøy å lage og da kan en prøve seg på litt latte art. 

Hvilke motiver pleier dere å lage?
Det går i hjerter... eller rumper hvis du ser det i fra rett vinkel. Vi har faktisk fått eksplisitte ønsker om penis, vagina og litt forskjellig. 

Hva synes dere er det kjipeste å lage? 
Jeg vet ikke. Cortado eller americano kanskje, fordi det blir ikke noe latte art av det og fordi det tar lang tid. Men mange liker smaken av en americano, så jeg dømmer ikke. 
Iskaffe, kan ikke lage latte art av det. 
Kakao, smelting av kindersjokolade går sjeldent som jeg vil, den smelter ikke så pent og blir fort klumpete. 

Maja får servert sin latte, hun titter på kunstverket i melkeskummen.

Hva synes du om denne lattearten? Hva er det egentlig? 
Den var veldig fin, det er sikkert en palme?

Maja tar noen slurker av kaffen hun nettopp fikk servert. Hva er dommen?
Maja: Godkjent! 

 

Til slutt vil IFI-bloggen takke de snille baristaene som jobber frivillig på Escape slik at vi kan få deilig kaffe som er snill mot en students lommebok. Vi håper også kaffeguiden vil komme ubesluttsome men nysgjerrige trøtte sjeler til nytte!

Dersom du selv har lyst til å lære mer om kaffe og jobbe som frivillig barista i studentkaféen, kan du gå inn på nettsiden til Cybernetisk Selskab og følge lenken til påmeldingsskjemaet deres. Vi kommer til å publisere et lengre intervju om hvordan det er å jobbe i kaféen, så stay tuned (sagt på godt norsk).

Av Nanette Lindrupsen sammen med Maja Testad og Gyda Sæter
Publisert 3. nov. 2020 14:30 - Sist endret 4. nov. 2020 11:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

IFI-blogg

En blogg for deg som er nysgjerrig på studentlivet i Ole-Johan Dahls hus, eksamenstips, IFI-hacks, veiledninger og annet som gjør studiehverdagen lettere. Skrevet av og for studenter.