Tanker om studiestart ved IFI

Å starte som student på universitet er en opplevelse som kan være skremmende, spennende og kanskje litt nervepirrende. Heldigvis har du ingenting å frykte, siden alle er i samme båt. Da jeg skulle starte å studere informatikk: programmering og systemarkitektur ved IFI, hadde jeg mange tanker rundt studiestart. Kommer jeg til å møte ålreite folk? Er det vanskelig å finne frem til og på universitetet? Hvilken pc trenger jeg, hvilke bøker trenger jeg, hvor kjøper jeg alt det her og så videre. I denne bloggposten deler jeg min erfaring og kanskje sitter du med de samme spørsmålene som jeg gjorde. Jeg husker at det var særlig to temaer jeg hadde i tankene da jeg bestemte meg for å begynne å studere. Vil jeg få venner, og kan jeg starte uten minimale forkunnskaper?

Bildet inneholder en illustrasjon av en person omringet av spørsmålstegn.

For å gå rett på saken, vil jeg kanskje si at jeg kvalifiseres som en av de med minimale forkunnskaper. For utenom spesielle opptakskrav på de ulike linjene (se samordna opptak), kan du faktisk troppe opp uten forkunnskap. En lang historie kort, tok det meg noen år fra videregående til jeg fikk somlet meg inn på samordna opptak. Hele 4 år faktisk! På videregående hadde jeg IT1 som gikk ganske fint, og så hadde jeg IT2 som gikk litt mindre fint. Nå tenker du sikkert at dette ikke telles som minimale forkunnskaper. Det jeg derimot kan bekrefte, er at det er utrolig hva man klarer å glemme (fortrenge?) på noen år, om man ikke holder det ved like.

 

Forkurs

I løpet av fadderuken, hadde vi et par dager med forkurs. Dette er noe jeg anbefaler å dra på uansett hva du kan fra før av. Om du ikke egentlig "trenger" det, så gjør det for det sosiale! Noen kan kanskje en del fra før, mens andre ikke kan noe som helst. Hvis man ønsker, kan man alltids ta en titt på forkurset en uke i forkant av studiestart (klikk her for UiOs infosider om forkurset).

Hvis du kan relatere deg til min situasjon med lite erfaring med programmering, er læringskurven ganske bratt de første ukene. Du lærer deg å tenke på en ny måte og for hver gang du klarer å lage et program som gjør noe bare litt i nærheten av hva det skal gjøre, gir det sykt mestringsfølelse. I tillegg er vi på IFI så heldige at vi har mange flinke gruppelærere som kan svare på alle smarte og mindre smarte spørsmål du ikke vil stille i fullsatt forelesningssal. Det finnes flust med seminar- og labtimer du kan benytte deg av. La oss heller ikke glemme at hvis du sitter på Ole Johan Dahls hus, så sitter du faktisk i samme bygg som en gjeng med smartinger. I løpet av mitt år på IFI har jeg x antall ganger gått inn på et linjerom eller spurt folk i gangene om hjelp. Hvis du fortsatt tenker at du ikke "kan nok" før studiestart, må du huske på at du som student er her for å lære.

 

Sosiallivet på IFI 

Over til tema nummer to, nye bekjentskaper. Jeg husker jeg var litt spent med tanken på hvilke type mennesker man fant på IFI. Selv om jeg var ganske sikker på at det kom til å gå helt fint, skal jeg jo innrømme at jeg så for meg milevis med stereotypen svette gamer-gutter eller datanerder. Dette var kanskje tilfellet før, men ikke lenger nå. Uten å ha sett noen tall for å bekrefte dette, må jeg si at jeg syntes det er et bra mangfold på IFI! Det finnes alle typer mennesker der. Som jente tenkte jeg også litt på fordelingen av gutter og jenter, men det har ikke påvirket meg noe i det hele tatt. Tall som jeg faktisk har sett, bekrefter at andelen jenter blant it-studentene bare øker! Heia heia! Et annet lite tips fra en jente til en annen, er å delta på jentedagen den 9. august på Ole Johan Dahls hus. Her møter du mange andre jenter som også skal starte sammen med deg.

 

Fadderuken

Å møte så mange nye mennesker som du kommer til å gjøre til høsten, kan være tøft. Jeg vet at dette er noe mange gruer seg til, og kan være veldig utfordrende. Heldigvis har du fadderuken å støtte deg på! Mine beste tips er å gjøre deg selv en tjeneste ved å delta i fadderuken, by på deg selv og husk at alle er litt nervøse. Første dag hadde vi oppmøte og registrering. I løpet av litt (sjukt mye) informasjon, ble vi delt inn i grupper og møtte fadderne våre. Selvfølgelig er det litt rart å sitte der som voksne mennesker å bare skulle dele et vennskap fordi noen plasserte deg i en gruppe. Samtidig så er det ingen som sier at alle må være venner! Kom med et åpent sinn, det kommer du til å tjene godt på! For alt du vet, kan denne raringen til høyre for deg, bli din beste venn. Min raring ble det, hehe. Som student på IFI er ikke fadderuka det eneste alternativet til å bygge nettverk. Studiehverdagene er fulle av workshops/bedpresser (bedriftspresentasjoner). Slike eventer byr på mye gratis mat og av og til kunnskap. Ofte foregår dette i Escape, studentkjelleren på IFI, men også i bedriftenes egne lokaler. I tillegg til dette kan man delta på spillkveld, kodekveld, fredagspub og linjeforeningsarrangementer. I tillegg finnes det mange studentforeninger som du kan melde deg inn i.

 

Hvis du har spørsmål finnes det mange plattformer du kan nå elevene og administrasjonen på IFI på.

  • IFIs offisielle nettside - Her får du enkelt tak i administrasjonen, program for studiestart og egentlig alt du trenger av informasjon
  • Facebook-gruppen: Institutt for informatikk - den "offisielle" facebook siden
  • Facebook-gruppen: Ifi-studenter - en litt mindre høytidelig gruppe for studentene hvor informasjon om hva som skjer og andre morsomme ting postes. Her anbefaler jeg å melde deg inn, hvis du begynner som student hos oss til høsten!
  • Instagram: unioslo_ifi Her kan du stille spørsmål og få med deg ting som skjer
  • IFI blogg - Vi håper du får god nytte av denne bloggen både som ny og erfaren student.

 

 

Emneord: Studentliv Av Maja Testad
Publisert 5. juli 2020 19:11 - Sist endret 12. okt. 2022 09:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

IFI-blogg

En blogg for deg som er nysgjerrig på studentlivet i Ole-Johan Dahls hus, eksamenstips, IFI-hacks, veiledninger og annet som gjør studiehverdagen lettere. Skrevet av og for studenter.