Sarek landet drømmejobben hos Amazon

Finnes det jobbmuligheter utenfor konsulentbransjen etter IFI? Sarek Skotåm fikk jobb hos Amazon Web Services (AWS), verdens største leverandør av skytjenester. Kontoret hans er i London, hvor han skal jobbe som Applied Scientist.

Bildet kan inneholde: kjole skjorte, erme, smil, gulvbelegg, tak.

Bilde av Sarek Skotåm.

Foto: Stian H. Sundkvist

Hei, mitt navn er Stian Sundkvist (22), jeg er ny skribent her på IFI-bloggen. Noen av dere kjenner meg kanskje igjen fra SoMe-teamet; gjennom fredagsprat eller lignende, eller kanskje jeg er gruppelæreren din? Det jeg kan si med sikkerhet er at jeg er en bachelorstudent på Informatikk: programmering og systemarkitektur, og synes folkene og studentlivet her på IFI er utrolig spennende. Siden jeg bare er på mitt tredje semester, med planer om mange fler, så håper jeg på å kunne ta dere med gjennom en rekke kule historier fra vårt kjære institutt.

Jeg har nylig intervjuet Sarek Skotåm, som i våres gjorde seg ferdig med mastergraden sin på IFI. Han har fått seg en jobb litt uten for det (IFI)-vanlige, og jeg har nå tenkt å ta dere gjennom reisen dit.

Sarek fullførte mastergraden sin på Institutt for Informatikk våren 2022, og har nå blitt ansatt i Amazon Web Services (AWS), verdens største leverandør av skytjenester. Han har blitt ansatt som «Applied Scientist», og skal jobbe fra London. Og nå tenker jeg du sitter med et par spørsmål: Hva er en «Applied Scientist»? Hvordan havnet en IFI-student i Amazon? Og hvordan gjør jeg det samme? Jo, la oss høre med mannen selv.

 

Du har nå levert og forsvart masteren din og fått deg jobb i AWS, men la oss først gå litt tilbake. Hvorfor valgte du IFI?

Jeg var i militæret, og så nærmet det seg slutten, og jeg måtte jo ha noe å gjøre etterpå. Så tenkte jeg datamaskiner er jo kult da, og jeg kunne jo kanskje ha trivdes godt med det. Jeg søkte prosa på førsteplass, og noen diverse andre linjer på IFI, og noe datateknologi på NTNU. Jeg kom så vidt inn på prosa, jeg var faktisk en av de siste som kom inn.

 

Likevel har du tatt 80 studiepoeng på ett semester?

Ja, det er en svak korrelasjon mellom karakterer på videregående og prestasjoner på univeristetet. Jeg var ikke noe «superfan» av skolen, men var en «superfan» av universitetet.

 

Hadde du programmert noe fra før?

Ikke egentlig. Jeg tok IT1 og IT2 på videregående, men det var mest fordi jeg trengte realfagsfordypning, og jeg hadde ikke lyst til å ta hverken Kjemi 2 eller Fysikk 2. Man lærer jo selvfølgelig noe i IT1 og IT2, men det er helt ærlig minimalt.

 

Hvordan endte du opp med å ta 80 studiepoeng på ett semester?

Jeg starta som vanlig og tok 30 studiepoeng første semester. Det var noen på faddergruppa mi som tok Logiske Metoder (IN1150) fordi de hadde Exphil fra før, og så var det noen som tok IN1150 eller IN1150 og Informasjonssikkerhet (IN2120) i tillegg til det vanlige. Det gjorde at jeg både innså at "rekkefølgen" man skal ta fag i ikke er satt, og at det også er mulig å ta flere fag enn normert. Det nådde også et punkt første semester der jeg hadde lært alt jeg skulle, mens det fortsatt var over en måned igjen til eksamen. Så da tenkte jeg «neste semester tar jeg ekstra - hvis de på faddergruppa mi klarer det, klarer jeg det også.»   

Så neste semester tok jeg Logikk for systemanalyse (IN2100), og introduksjon til operativsystemer og datakommunikasjon (IN2140), i tillegg til det vanlige studieløpet. Så har det bare ballet seg på med fag etter det. Det ble 70 studiepoeng semesteret etter, og så 80 studiepoeng siste semester — jeg måtte jo få tatt alle de kule emnene som det er mulig å ta på bachelor!

 

Fortsatte du med å ta ekstra fag da du begynte på master?

Ja, men jeg roa litt ned, så jeg har "bare" 30 poeng på masternivå som jeg ikke har brukt. Jeg fokuserte mer på å få maks ut av de fagene jeg tok. Og så gjorde jeg unna alt av fag første året, sånn at jeg kunne reise mens jeg skrev master

 

Du skrev master mens du var på reise i utlandet?

Ja det ble en god del måneder utenfor Norge. Mange av de som gikk året over - som jeg satt mye med, ble ferdig med mastergraden. Og Dan som jeg var i MAPS  (studentforening ved UiO),  med skulle til Tyskland. Så innså jeg at jeg ikke trenger å være i Oslo for noen ting, jeg har jo ingen fag jeg skal ta.

Jeg tenkte at etter at jeg blir ferdig på IFI, er det ikke sikkert jeg har samme muligheten til å reise. Jeg hadde heller ingen store forpliktelser i Norge, så da var det bare å reise.

Jeg reiste først til Danmark, og dro innom både København og Aarhus. Videre dro jeg til Tyskland, og møtte Dan. Deretter dro jeg videre til Sveits og møtte en kompis som studerte der. Til slutt dro jeg til Thailand, fordi det begynte å bli kaldt i Europa, og ble der i seks uker, før jeg dro hjem til jul.

På nyåret fikk jeg passe et hus i Oslo i to måneder, så etter det var det godt å få reise litt igjen. Jeg startet reisen med å dra på en forskningskonferanse i München, det var sånn jeg fikk jobben. Så dro jeg derfra til Paris, så dro jeg fra Paris til Brussel, så til Antwerpen, og så fra Antwerpen til Rotterdam, og så dro jeg hjem. Så det ble en liten Vest-Europa «tour».

 

Det var sånn du fikk jobben?

Ja. Jeg dro til München for å delta på minikonferansen RustVerify. Da jeg var der var det mulig å spørre om å holde lyntale, så jeg spurte selvfølgelig om å holde lyntale om masteren min. Etter lyntalen kom en fra AWS bort og lurte på om jeg kunne tenke meg å søke internship hos dem, og jeg svarte at jeg faktisk alt hadde søkt. Da vi senere innså at jeg ikke kunne være intern, ettersom jeg kom til å være ferdig med studiene, ble det foreslått at jeg kunne søke fulltidsstilling. Så da måtte jeg jo søke på det, og endte med å få tilbud om fastjobb, som da er historien om hvordan jeg endte opp som anvendt forsker hos AWS.

 

Var det all reisingen siste året ditt som gjorde at du ville jobbe i utlandet, eller har du hatt det i tankene lenge å skulle jobbe i utlandet?

Njæ, bob-bob. Jeg er en enkel mann, jeg ser interessante problemer, kule ting, flinke folk, og gjøre noe nyttig - «let´s go». Jeg har ikke kjæreste, barn eller hus, jeg har ingen av de forpliktelsene. Så da hadde jeg fullstendig anledning til å dra dit. Det blir feil å si at det er et mål for meg å dra til utlandet. Det er ikke i seg selv et mål, men det er et mål å gjøre kule og interessante ting, og å ha et «impact», om man kan kalle det det. Per 2022, så er det de sterkeste faglige miljøene for disse type tingene i USA og rundt om i Europa, deriblant London, og ikke i Oslo.

 

 Jeg vet at du ikke har startet i jobben enda, men kan du fortelle litt om jobben?

Jeg skal inn som det som kalles en «Applied Scientist», altså en «anvendt forsker». Så det er da å bruke nymotens teknikker, «bleeding edge» type teknikker, som i all hovedsak eksisterer i akademia. Det er folk som er oppdatert og kan de teknikkene som eksisterer i akademia og så videre, som kan anvende de til å løse faktiske problemer. Kort fortalt.

 

Har du noen anbefalinger til andre som kunne tenke seg å eventuelt bli en «Applied Scientist»?

Jeg har hatt det som en «saying» at «nerdene er jo et eller annet sted!». De må jo være et eller annet sted. For min del var mange av de i Rust Zulipen (Zulip er et alternativ til Slack, red anm.), spesifikt i kanalen for de som er interessert i Rust og formelle metoder — som er akkurat det jeg drev med. Der var det noen som postet at RustVerify-konferansen kom til å foregå i München og at folk bør melde seg på. Da tenkte jeg det hadde vært kult, det hadde vært gøy, det har jeg lyst til å få med meg. Det var min «in».

 

Så å ta del i de miljøene der du kunne ønske deg å jobbe?

Ja, hvis du for eksempel er interessert i volleyball så hjelper det jo å dra på en volleyballbane, eller melde seg inn i en volleyballklubb. Det samme gjelder jo hvis du har noen faglige interesser, som går utover det du kan finne på IFI, så må du se om de finnes et eller annet sted. Mest sannsynligvis gjør de jo det.

Jeg har jo fått jobb i en relativt nisje-ting, så hvis man er interessert i en nisje, så må man finne de «nerdene» som er interessert i den nisjen.

 

Nå kan det hende at du som har lest dette sitter igjen med enda flere spørsmål enn når du begynte å lese, men det er et par ting jeg håper du har fått ut av dette: Jeg håper du har blitt litt inspirert til å finne din nisje, og at du nå har blitt åpnet opp mer for mulighetene som faktisk finnes der ute. Det er ikke sikkert at du må følge nøyaktig i Sareks fotspor - du trenger ikke å ta 80 studiepoeng på ett semester, eller reise kloden rundt mens du skriver master - men kanskje du kan holde litt ekstra utkikk etter din nisje, uansett om det er Rust eller volleyball.

Av Stian H. Sundkvist
Publisert 28. okt. 2022 13:00 - Sist endret 28. okt. 2022 15:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

IFI-blogg

En blogg for deg som er nysgjerrig på studentlivet i Ole-Johan Dahls hus, eksamenstips, IFI-hacks, veiledninger og annet som gjør studiehverdagen lettere. Skrevet av og for studenter.