Oppgaven er ikke lenger tilgjengelig

Overganger i digital hjemmeoppfølging

Hva skjer når pasienter «utskrives» fra digital hjemmeoppfølging? Hva ønsker pasientene av videre oppfølging? Hvordan kan vi tilrettelegge for dette med eksisterende verktøy?

Digital hjemmeoppfølging i helsesektoren innebærer at digitale tjenester, ofte en app, er en del av behandlingstilbudet som gis til pasienter som ikke har behov for sykehusinnlegging. Det kan f.eks. være et program hvor pasienten selv legger inn data, får oppmuntring til trening, og hvor helsepersonell kan få beskjed om målingsverdier viser urovekkende utvikling. Flere norske kommuner tilbyr dette til pasienter med kronisk sykdom eller etter sykehusopphold som et komplement til fastlege og sykehusbesøk.

I Larvik kommune tilbyr de digital hjemmeoppfølging til kroniske pasienter. Systemet samler inn data som blir tilgjengelig for helsepersonell, og hjelper pasienter med å gjennomføre fysisk aktivitet. Etter en fastsatt tid avsluttes hjemmeoppfølgingen, men pasienter har uttrykt ønske om å fortsette å bruke det. Samtidig finnes det mulige eksisterende løsninger som f.eks. kan hjelpe å strukturere opptrening, måle helseparametre, og tilby tilbakemelding.

For å møte pasienters ønske om å fortsette med digital hjemmeoppfølging trenger vi å vite hva pasienter selv verdsetter med det. Er det tryggheten i at noen «holder øye med» verdiene de legger inn? Er det motivasjonen av å ha noe som minner dem om nok og riktig fysisk aktivitet? Er det et ønske om å selv følge med på egen helse og målinger? En masteroppgave med dette som tema vil søke å svare på disse spørsmålene og om mulig anbefale mulige løsninger.

 

Hvem passer denne oppgaven for?

Denne oppgaven passer for en til to studenter som ønsker å jobbe med et konkret prosjekt i Larvik kommune. Primært er det en kvalitativ studie (for én student) som ved hjelp av intervjuer undersøker motivasjonen til pasienter, hva de verdsetter ved den digital hjemmeoppfølgingen de har fått så langt, og hva de ønsker seg som fortsettelse. Sekundært er det også ønskelig å se på alternative løsninger (hvis det er to studenter). Dette kan f.eks. være trenings-apper som kan tilpasses brukergruppen, om dette er ønskelig. En slik oppgave kan ha mer tekniske elementer, og innebærer tilpasning eller prototyping i tett samarbeid med brukere.

Publisert 9. aug. 2023 13:30 - Sist endret 26. sep. 2023 12:34

Veileder(e)

Omfang (studiepoeng)

60