Tilkobling av medbragt utstyr

I forbindelse med bruk av AV-utstyr må man forholde seg til ulike tilkoblinger. Disse beskrives her.

Møterom med AV-utstyr (videoprojektor, lerret og lyd)

Tilkoblinger i IFI2

Rom med typisk AV-utstyr har videoprojektor/lerret (evt. veggmontert flatskjerm), lyd og styringspanel av type touchskjerm. Brukergrensesnittet skal være enkelt og velkjent fra eksisterende lokaler. De fleste (ikke alle) rom har fast PC som er tilkoblet AV-utstyr (som regel på DVI-inngang). I alle rom skal det være mulig å koble medbragt utstyr på:

• HDMI eller Displayport (digital video + audio)
  • VGA (analog video) hvor audio kobles via egen 3,5 mm jack plugg

Merk at det fastmonterte utstyret ikke må frakobles eller omkobles. Endringsønsker/behov må meldes til Ifidrift.

Den vanligste feilen som oppstår på AV-utstyr i IFI2 er at brukere har omkoblet og dermed i praksis sabotert det fastmonterte utstyret.

De vanligste videokonnektorer som benyttes i IFI2

Videokonnektor Beskrivelse

VGA

VGA er videosignal overført via analog protokoll til fremviser. VGA ble introdusert i 1987. VGA støttes ene og alene pga bakoverkompatibilitetshensyn. VGA er en utgående teknologi fordi stadig økende krav til videosignalets oppløsning og kvalitet overgår det som VGA kan levere.

DVI

DVI er etterfølgeren til VGA som ble introdusert i 1999. DVI overfører ukomprimert videosignal via digital eller analog protokoll til fremviser. DVI er bakoverkompatibel ved at det kan overføres analog video (DVI-A). DVI-konnektorer har separate pinner for analog og digitalt signal. Det finnes kabler kun for DVI-A, kun for DVI-D og for begge deler såkalt DVI-I.

DVI-D er kompatibel med videodelen av HDMI (se under). Videosignalet er rasterisert, digitalisert og sendes over linken synkront med klokkesignal.

I IFI2 er tilkoblinger for digital video utført som DVI-D eller HDMI. I rom som kun har HDMI-tilkobling trengs derfor et overgangsadapter for å bruke utstyr med DVI-utgang.

DVI erstattes gradvis av DisplayPort men er fortsatt mye utbredt.

HDMI

HDMI kan overføre ukomprimert digital video og digital lyd til fremviser. HDMI ble introdusert i 2003. Protokollen for digital video i HDMI er kompatibel med den som benyttes for DVI-D. Overgangsadaptere DVI <-> HDMI er utbredt.

HDMI er belagt med "Royality" (lisens) og produsenter som utstyrer sine produkter med HDMI må betale lisensavgift.

I IFI2 er tilkoblinger for digital video utført som DVI-D eller HDMI. I rom som kun har DVI-tilkobling trengs derfor et overgangsadapter for å bruke utstyr med HDMI-utgang.

Merk at HDMI-protokollen også inneholder et tilvalg i form av en autentiseringsmekanisme for opphavsbeskyttet materiale (HDCP). Dette tilvalget blir kun aktuelt ved fremvisning av DVD, Blue-Ray, etc hvor HDCP er lagt inn som krav (vanlige presentasjoner, Youtube, etc er ikke aktuelt her). HDCP krever en toveis kommunikasjon mellom kilde og fremviser. De fleste rom i IFI2 har ikke slik toveiskommunikasjon på den digitale videolinken og derfor støttes ikke HDCP i disse rommene.

Det finnes utgaver av HDMI-konnektoren i miniutgave som bl.a er populært på smarttelefoner.

DisplayPort

DisplayPort kan overføre digital video og digital lyd til fremviser. DisplayPort ble så smått introdusert i 2006. DisplayPort har liknende funksjonalitet som HDMI. Merk at DisplayPort og HDMI benytter svært ulike protokoller og er ikke innbyrdes kompatible. Displayport benytter til forskjell fra DVI-D/HDMI digitalisert videosignal asynkront overført som datapakker. Det finnes overgangsadapterere DisplayPort <-> DVI-D/HDMI men disse må inneholde aktiv elektronikk.

DisplayPort er "royality free" i motsetning til HDMI.

Det finnes ingen DisplayPort-tilkoblinger på AV-utstyr i IFI2 da DisplayPort ikke var utbredt da IFI2 ble prosjektert. Det må således benyttes overgangsadaptere til VGA, HDMI eller DVI. Alle disse adapterene inneholder aktiv elektronikk som forsynes med strøm fra kildeapparatet gjennom DispayPort-konnektoren. Adapterene har erfaringsmessig varierende kvalitet dessverre.

MiniDisplayPort/Thunderbolt

MiniDisplayPort er en populær forminsket utgave av DisplayPort-konnektoren. Den finnes ofte på bærbare datamaskiner fra leverandøren Apple.

Det finnes ingen miniDisplayPort-tilkoblinger på AV-utstyr i IFI2. Det må således benyttes overgangsadaptere til VGA, HDMI eller DVI. Slike adaptere må inneholde aktiv elektronikk som forsynes med strøm fra kildeapparatet gjennom DispayPort-konnektoren. Adapterene har varierende kvalitet dessverre.

Det har vist seg at det er store utfordringer med adapter fra Apple miniDisplayPort til HDMI/DVI i IFI2. En vanlig workaround er å bruke en miniDisplayPort til VGA-adapter.

En variant av MiniDisplayPort på Apple-maskiner er såkalt Thunderbolt som ble introdusert i 2011. Thunderbolt er samme konnektor som MiniDisplayPort som i tillegg til DisplayPort også overfører PCI Express. For tilkobling til AV-utstyr i IFI2 må det uansett benyttes en adapter for miniDisplayPort.

-----

Kontakt drift@ifi.uio.no, tlf. 22852714 for ytterligere spørsmål.

Publisert 13. mars 2014 14:17 - Sist endret 22. sep. 2017 10:40