Emacs

Emacs er et meget generelt redigeringsprogram; det kan brukes til vanlig tekst, programmer i Java og andre språk, og mye, mye mer. Programmet er utviklet av GNU-organisasjonen og er gratis.

Programmet `Emacs´ for Macintosh

Emacs er et program som har sitt utspring i Unix-miljøet.

På nettsiden http://www.emacswiki.org/cgi-bin/emacs-en/EmacsForMacOS kan man finne informasjon om mange forskjellige Emacs versjoner for MacOS.
Du kan laste ned nyeste versjon av Emcas her: http://emacsformacosx.com/

Installasjon

1. Kopier til skrivebordet og åpne Emacs-xx.x-universal.dmg
  2. Du vil nå få montert en ny disk; Emacs-xx.x.
  3. Dobbeltklikk på Emacs.pkg pakken for å installere Emacs.

Bruk

Man kan starte Emacs på er å dobbeltklikke på ikonet `Emacs´ i Programmer. Man kan også dra Emacs ikonet over i Dock slik at det er enklere å starte Emacs.

Siden Emacs opprinnelig er laget for bruk i et Unix-miljø og for andre operativsystemer enn Mac OS så vil mye være svært forskjellig fra vanlige Macintosh programmer. For å komme i gang med Emacs vil det derfor være en ganske stor terskel dersom en ikke har brukt Emacs fra før. Det finnes heldigvis mye innebygget hjelp i Emacs:

Vår tilpasning

Vi har tilpasset den nedlastede versjonen av Emacs litt for å kunne håndtere norske tastaturer bedre. Originalt var <alt>-tasten valgt til å være <Meta>-tast i Emacs. Men siden man trenger denne tasten for å taste inn forskjellige tegn som paranteser, pipe, backslash og annet på et norsk tastatur så er <alt>-tasten et dårlig valg. Vi har i stedet valgt å bruke <Command/Eple> tasten som <Meta>-tast. Dette ødelegger litt for å bruke cut&paste i Emacs men man kan fint bruke <Meta-w> (kill-ring-save eller copy) og <Ctrl-y> (Yank eller paste), det vil si Emacs sine egne tastebindinger. Man kan også benytte seg av valg i "Edit" menyen. For å få til dette har vi inne i Emacs applikasjonen, i katalogen Contents/Resources/site-lisp/ lagt følgende i filen default.el:

(setq mac-command-modifier 'meta)
(setq mac-option-modifier nil)

Man kan titte på filene inne i Emacs Applikasjonen ved å høyreklikke på ikonet og velge "vis innholdet i pakken".

Dokumentasjon

Nyttige lenker

http://www.emacswiki.org/ kan man finne mye informasjon som er til hjelp når man skal lære å bruke emacs

http://www.gnu.org/software/emacs/ er FSF sin nettside om Emacs.