Spesialisering innen Kjerne- og Radiokjemi

(for studieprogrammet Kjemi master)

Kjernekjemi dekker et lite men etterspurt fagområde som forsyner norsk radiofarmasøytisk industri, offentlig forvaltning, de nukleære miljøene på Kjeller (IFE, FFI, m.fl.), Halden (IFE, NND, m.fl.) med nødvendig kompetanse innen anvendte radiokjemiske metoder, industriell bruk av radioaktive sporstoff, strålevern ved bruk av åpne radioaktive kilder, dekommisjonering av nukleære anlegg, beredskap i tilfelle ulykker eller terrorhandlinger med radioaktivt material, osv..

Det er for tiden mangel på personell med nødvendig kompetanse innen kjerne- og radiokjemi. Dyktige kandidater er høyt etterspurt. Kunnskapsdepartementet har opprettet nye studieplasser spesielt rettet mot de nukleære fagene. Spesialisering i Kjerne- og radiokjemi under Kjemi studieprogrammet faller inn under disse nye plassene som skal styrke nukleær kompetanse i Norge for å møte samfunnets nåværende og fremtidige behov.
 

Illustrasjon av radiokjemi

Kjernekjemi er underbemannet i 2024 - hva betyr det for deg som student?

Situasjonen ved UiO er for tiden (april 2024) litt spesiell grunnet en vanskelig bemanningssituasjon ved Kjernekjemi. Antallet nye studenter som kan tas opp er derfor begrenset og tildels styrt av hvilken type radiokjemispesialisering man ønsker. Videre blir noen kurs gitt som spesialpensum basert på forelesningsopptak og spesielt tilrettelagt praktisk undervisning. Blir du tatt opp garanterer vi fullverdig opplæring, men undervisningen vil kunne være organisert på litt uvanlige måter og delvis gjennomføres ved Europeiske universiteter vi samarbeider med.

Opptak av nye masterstudenter skjer inntil videre etter særskilt vurdering der tidligere erfaring (for eksempel emnet KJM3900 - Radioaktivitet - fra BSc-graden), arbeidspraksis innenfor fagområdet, valg av prosjektoppgave, tilgjengelighet av passende medveiledere, osv. vil vektlegges. 

Er du interessert i spesialisering i Kjerne- og radiokjemi ber vi deg ta direkte kontakt med Jon Petter Omtvedt (leder for Kjernekjemi) og studieseksjonen ved Kjemisk institutt. Vi kan da sammen finne ut hva som er mulig og best for din situasjon.

Om du er BSc-student og senere ønsker å gå videre med en spesialisering i Kjerne- og radiokjemi anbefaler vi på det sterkeste at du inkluderer KJM3900 i BSc-graden din. Dette gir et godt grunnlag for å gå videre. Ta gjerne kontakt med Jon Petter Omtvedt (kursansvarlig for KJM3900) for å diskutere hva som er best for deg. Vi forventer at Kjerne- og radiokjemispesialiseringen formelt vil være i orden og tilgjengelig fra høsten 2025 på lik linje med de andre spesialiseringene i Kjemiprogrammet. Ønsker du å begynne din mastergrad høsten 2024 går dette greit, men du vil formelt først tas opp til studiespesialisering i miljøkjemi. 


Generell informasjon om spesialisering i Kjerne- og radiokjemi

(dette er informasjon som gjaldt tidligere og som i praksis fremdeles gjelder bortsett fra de begrensningene vi i øyeblikket har pga. manglende bemanning)

Kjernekjemi tilbyr kurs på alle nivåer. På bachelornivå kan du ta innføringskurset KJM3900 - Radioaktivitet (10 studiepoeng). Dette kurset gir deg en grundig og grunnleggende innføring i hvorfor noen atomkjerner er radioaktive og egenskapene til slike kjerner. Kurset lærer deg også hvordan radioaktivitet og radionuklider anvendes i forskning, nukleær medisin og industrielt. Om du allerede er ferdig med bachelorgraden er kurset klonet til 4-tusen nivå (KJM4900), det kan derfor også tas del av en MSc-grad med spesialisering innen kjerne- og radiokjemi. På den måten kan kandidater uten forkunnskaper innen faget likevel utdanne seg til radiokjemikere.

På MSc-nivå tilbyr vi en kurspakke som gir deg nødvendige kunnskaper til å kunne bruke radioaktivitet til forskning og mange forskjellige anvendelser. Disse kursene er:

KJM5912 - Radiokjemi (10 studiepoeng) (Undervises i begrenset form H2024)

KJM5903 - Strålevern (5 studiepoeng) (Undervises V2025)

KJM5922 - Nukleære målemetoder (5 studiepoeng) (V2025, muligens i ny form)

Alle 5-tusen-nivå kursene er klonet til 9-000 nivå, slik at de også kan tas som del av en PhD grad.

Ytterligere kurs hentes fra Kjemistudieprogrammet eller andre programmer for å bygge opp teoridelen av mastergraden for den gitte oppgaven du skal arbeide med. Spesielt kan kurs fra det nye studieprogrammet i Kjernefysikk og nukleære anvendelser være av interesse. Kurspakken for din mastergrad setter du sammen i samråd med veileder. 

 

Emneord: Kjernekjemi, radiokjemi, nukleære fag, Radiofarmasi Av Jon Petter Omtvedt
Publisert 3. apr. 2024 14:31 - Sist endret 3. apr. 2024 14:33