Programrådsmøte for kjemiprogrammene 08.3.2022

Her finner du innkalling og saksliste, samt utkast til referat for programrådsmøte for kjemiprogrammene 8. mars. 

Innkalte medlemmer og observatører:

Tid og sted:  8. mars kl. 12.15-14:00, VU60

Saksliste: 

Sak 01-22: Diskusjonssak og mulig vedtakssak. Videre arbeid med resultatene fra periodisk programevaluering.

Den periodiske programevalueringen av bachelorprogrammet i kjemi og biokjemi. Både ekstern og intern evalueringrapport, samt bakgrunnsmaterialet finnes her: Periodisk programevaluering for bachelorprogrammet i kjemi og biokjemi 2021 - Kjemisk institutt (uio.no) I forkant av møtet er det fint om medlemmene av rådet diskuterer anbefalingene i evalueringsrapporten i sine undervisningsgrupper/fagutvalget. Vi diskuterer rapportene og ser på hvordan vi ønsker å følge opp de funn og anbefalinger som er gjort, med tanke på å videreutvikle og forbedre bachelorutdanningen.

Når det gjelder forslaget til nytt bachelorprogram i kjemi, anbefaler det eksterne panelet, at vi ser en gang til på de vedtatte kravene til matematikk- og fysikkemner, og hvilke kjemiemner som skal være obligatoriske. Da forslaget til nytt bachelorprogram skal opp i undervisningsutvalget i nær fremtid, bes medlemmmene spesielt ta stilling til om man ønsker å gjøre endringer i det vedtatte forslaget før saken fremmes for Undervisningsutvalget, eller om forslaget skal oversendes slik det sist ble vedtatt.

Med utgangspunkt i funnene i den interne evalueringsrapporten ble det iverksatt flere undersøkelser om matematikkemnene til kjemistudentene høsten 2021. Dokumentet matematikkemnene på bachelorprogrammet i kjemi og biokjemi oppsummerer funn om matematikkemnene fra intern og ekstern evalueringrapport, resultatene fra de ulike spørreundersøkelsene og opplysninger som fremkom i en samtale med Matematisk institutt. Fint om alle setter seg inn i den og inkluderer den i diskusjonen med undervisningsgruppe/fagutvalg.

For de som ønsker å se bakgrunnsmaterialet, er resultatene fra de ulike spørreundersøkelsene her:

Diskusjon: Programrådet fortsatte diskusjonen fra 18.2. (se eget referat) rundt hvilke emner som bør være obligatoriske og hvilke som bør være valgfrie i et fremtidig bachelorprogram. Ved omleggingen til nåværende bachelorprogram økte antall fellesemner betraktlig. Den faglige bredden er nå veldig solid, men i et fremtidig program uten studieretninger, er det ikke plass til samtlige 2xxx-emner som i dag er studieretningsemner. Det har også vært noen tilbakemeldinger på at det er for lite valgfrihet i dagens program, men omfanget av problemet er uklart. Nåværende forslag er at studentene i et fremtidig bachelorprogram må velge minst ett av dagens studieretningsemner KJM2601 Fysikalsk kjemi II - Kvantekjemi og spektroskopi, KJM2500 Syntese og karakterisering og BIOS2910 Molekylærbiologi. Både KJM2500 og KJM2601 ansees å gi allmenndannende kjemikunnskap, men per i dag er det bare studenter på studieretning kjemi som tar disse, og det er ikke plass til å ta både KJM2500 og BIOS2910 i samme semester. Samtidig er man bekymret for at enkeltstudenter kan bli fristet til å velge bort KJM2601 fordi emnet oppfattes som tungt av flere, selv om de egentlig har bruk for det.

Det ble også diskutert at forslag til nytt bachelorprogram gjør at våre studenter ikke lenger vil kvalifisere for masteropptak ved IBV. Her mener programråd at IBV heller må endre sine opptakskrav til master, enn at vi må tilpasse vår BA-grad for opptak til IBV master.

Programrådet diskuterte om man skal oversende forslag til nytt bachelorprogram nå, eller om vi trenger og kan ta oss tid til en grundigere diskusjon om hva som bør være felles faglig grunnlag for studentene, og hvordan dette skal veies mot behovet for en grad som er fleksibel nok til at studentene kan kvalifisere seg i alle de ulike retningene innen kjemi. Vi kom frem til at vi tar en runde til, først og fremst med tanke på behovet for felles faglig grunnlag kontra fleksibilitet. 

Vedtak: Det ble enstemmig vedtatt at det som en forsøksordning innføres valgfrihet mellom emnen KJM2500 Syntese og karakterisering og KJM2601 Fysikalsk kjemi II - kvantekjemi og spektroskopi på studieretning kjemi i dagens studieprogram, men at studentene fortsatt bør oppfordres til å ta begge emner. Dette vil øke fleksibiliteten på studieretningen og gi erfaringer som kan brukes i arbeidet med nytt bachelorprogram. Dette forslaget går videre til UU.

 

Sak 02-22:  Diskusjonssak. Planlegging av periodisk programevaluering av masterprogrammet i kjemi.

Våren 2022 skal det gjennomføres en periodisk programevaluering av masterprogrammet i kjemi. Programrådet bes diskutere hva vi ønsker å legge vekt på i den kommende evalueringen, og hvordan arbeidet skal utføres og fordeles.

Diskusjon: Programrådsleder gikk gjennom kravene/omfanget til egenevalueringen.

Ting som bør undersøkes i evalueringen:

  • Kandidatundersøkelse: Hvor blir det av kandidatene våre. Hvilke jobber får de, og hvor dan opplever de utdanningen i retrospekt. Vi bør vurdere å innrette spørreskjemaet etter gruppene: Stipendiater, jobber med utpregede kjemioppgaver, jobber med andre oppgaver
  • Arbeidsgiverundersøkelse?: Hvordan opplever arbeidsgivere våre kandidater. Her kan  det erfaringsmessig være vanskelig å få svar. 
  • Undervisningsporteføljen: Undervisningsgruppene har blitt bedt om å evaluere masterporteføljene sine. I tillegg trenger vi sluttrapporter og eksamensstatistikk. 
  • Studiebarometeret
  • Hvilke erfaringer har vi gjort i forbindelse med InterAct reformen og innføring av studieretninger på masternivå.
  • Hvordan fungerer undervisningen i generisk kompetanse

 

 

Publisert 28. feb. 2022 12:49 - Sist endret 25. mars 2022 09:54