Programrådsmøte for kjemiprogrammene 16.3.2023

Her finner du innkalling, saksliste og foreløpig referat til programrådsmøte for kjemiprogrammene 16. mars 2023. 

Innkalte medlemmer og observatører:

Tid og sted:  16. mars kl. 10:00-12:00, VU24

Saksliste: 

Saker til eventuelt?

Orienteringssaker:

KJM5600 Kvantekjemi og KJM5630 Multiskala molekylmodellering er avlyst høsten 2023, da vikarmidler fra NFR er omdisponert til andre formål ved instituttet.

 

Sak 01-23 Vedtakssak. Endringer i studieretning for miljøkjemi og kjernekjemi

Veiledningskapasiteten på studieretning miljøkjemi og kjernekjemi er nå kritisk lav. Vi har ingen interne krefter som kan veilede på oppgaver i vann- og jordkjemi, og kjernekjemi har inntaksstopp på grunn av manglende kapasitet. Kapasiteten i atmosfærekjemi er tre nye studenter høsten 2023. Emnetilbudet på studieretningen er også under press. Masteremner i kjernekjemi er avlyst høsten 2023. Studieadministrasjonen rapporterer at enkelte studenter med opptak på studieretningen gir tilbakemelding om at tilbudet ikke svarer til forventningene med tanke på mulige valg av prosjekter og tilgang på relevante emner.

Utdanningsleder har revidert navn og nettsideinformasjon for studieretningen, slik at de blir mer i tråd med det faktiske tilbudet. Forslaget er at studieretningen høsten 2023 heter Studieretning for miljø- og atmosfærekjemi.

Utkast til revidert tekst

Vedtak: Programrådet godkjenner navneendring til Studieretning for miljø- og atmosfærekjemi og nye nettsidetekster for studieretningen. Endelig tekst finnes på nettsiden for studieretning Miljø- og atmosfærekjemi.

 

Sak 02-23 Diskusjonssak. Gjennomgang av sluttrapporter og eksamensstatistikk for emner fra høsten 2022.

Vi går gjennom sluttrapporter og eksamensstatistikk for emnene som gikk høsten 2022.

Oversikt over sluttrapporter fra emner som gikk høsten 2022

Etter sigende vil det fortsette å komme inn sluttrapporter i løpet av dagene frem til møtet, så det kan lønne seg å gå inn flere ganger.

Diskusjon:

For IN-KJM1900 har det kommet gode tilbakemeldinger, men litt delte meninger blant studenter om vanskelighetsgraden på eksamen H22. Maskinlæring - mye fokus på å følge plot, men uten å gi studentene så mye innsikt i hva og hvorfor det gjøres. Tilbakemelding om at innleveringsfristen for obliger bør settes til minst 1 time etter siste forelesing el. gruppetime, slik at man kan bruke grupptimene til å få hjelp med obligoppgaver. 

Matteemner: Studentene mener at MAT1050 har blitt bedre. Litt mye avsporinger i forelesningene, slik at gjennomgang av pensum tar lenger tid enn nødvendig. Studentene melder at kun ett forsøk på å få oblig godkjent, medfører mye stress og at studentene nedprioriterer andre emner. 

KJM1101/1002: Må tilbake til 6 timer undervisning i uken, og sørge for kollisjonsfrihet i timeplanleggingen. Gruppeundervisning, der studenter tidligere løste oppgaver/forklarte for resten av gruppen har falt bort i KJM1101/1002. Studentrepresentantene mente denne undervisningen var verdifull. Programråd mener prelab bør være obligatorisk.

STK1000: Innføre obliger som er rettet mot disipliner studentene går på. Nyttig mot organisk og uorganisk kjemi og mot KJM1101. Ønsker eksperimentell design.

KJM1130: Det har vært 50% frafall på KJM1130 og KJM2400 H22. Hva kan vi gjøre for å endre dette? I forhold til H21 der studentene hadde høyt engasjement, så har studenter H22 52% stryk, mye lavere engasjement og møter uforberedt til lab.

KJM2400: H22 så har kun 8-10 studenter møtt på forelesninger. Studenter virker uengasjert. Det er ingen gruppedynamikk, og studenter kjenner ikke hverandre.  Lite sosialt.

Hvilke tiltak kan vi gjøre for disse studentene (2021-kullet)? Det fremstår som at studentene ikke tør snakke med hverandre eller emneansvarlige. Vitenskapelige melder at studentene i stor grad møter uforberedt og er uengasjerte. Studentene melder at tilbakemeldinger på labrapporter/rettinger er inkonsekvente.

KJM2601: Går ikke gjennom hele pensum i forelesningene, men går i dybden på enkelte områder, og gir heller beskjed til studentene om det de må lese selv. 0% stryk på eksamen H22, og veldig bra karakterstatistikk. H22 er første gang emnet ikke er obligatorisk for Bachelor-programmet, og detpåvirker nok karakterstatistikken. Bør valensteori inn i et annet emne tidligere i programmet, siden KJM2601 ikke lenger er obligatorisk?

 

Sak 07-22 Nettsider med frister og retningslinjer for skriftlige innleveringer

Det har vært jobbet en del med dette siden sist. Her er status og noen punkter til diskusjon (hvis tiden strekker til):

  • Retningslinjer for labrapporter ligger nå ute. Vi har allerede fått inn forslag til forbedringer.
  • Utkast til retningslinjer for journalføring er laget. Når innfører vi delene med rød skrift? Fra starten, eller i andre eller tredje semester? Bør retningslinjene tilpasses bruk av elektronisk journal?
  • Det bør lages en side med retningslinjer for obligatoriske innleveringer (obliger) for å få frem kravet om at oppgavene skal ligge ute minst to uker i forveien. For retting er det vel rimelig å bruke samme frister som for labrapporter. Er det andre retningslinjer som bør spesifiseres spesielt for obliger?
Publisert 14. mars 2023 15:39 - Sist endret 12. juni 2024 14:00