Programrådsmøte for kjemiprogrammene 01.02.2024

Her finner du innkalling, saksliste og referat for programrådsmøte for kjemiprogrammene 01. februar 2024.

Tilstede: Mohamed Amedjkouh, Reidar Lund, Hanne Røberg-Larsen, Svein Tveit, Thomas Bondo Pedersen, Bjørn Martin Valldor, Kristina Sæterdal Kømurcu, Line Dybvig Andersen, Melika Kashani, Shahnaz Jurat,

 

SAK 01-24 Diskusjonssak. Gjennomgang av sluttrapporter for emner som gikk høsten 2023.

Her finner dere sluttrapportene som har blitt levert inn: https://www.mn.uio.no/kjemi/om/organisasjon/rad-og-utvalg/utdanningsutvalget/evaluering/Sluttrapporter-2023/host/


VI hadde en gjennomgang av sluttrapportene fra emnene som fikk høsten 2023. Her følger en kort oppsummering av det som ble diskutert:

 

- Det var relativt høy strykprosent i generell kjemi (40 % før konte), men også høy gjennomføringsgrad. Blant studenter på Kjemi og biokjemiprogrammet var det 14 % stryk, og det er bachelorstudentene i biovitenskap (38 % stryk) og geologi (62 % stryk) som gir den høye strykprosenten. 

- Vi diskuterte strykprosenten på fysikalsk kjemi 1 (40 %) (30 % for Kjemi og biokjemistudentene) og mulige årsaker til denne: Studenter kommer skjevt ut i starten av semesteret og faller bakpå slik at de får lite utbytte av forelesninger og ikke deltar på kollokvier. Kombinasjonen av KJM1130 og KJM2400 gir et tøft semester, og mye arbeid med lab og labrapporter tidlig i KJM2400 fører til at for lite tid blir brukt på KJM1130.

- I KJM2400 har de tatt et grep for retting av labrapporter. Hvis rapporten tilfredsstiller minimumskravene får de den godkjent, med mulighet for å levere på nytt på bakgrunn av kommentarer. Som et resultat av dette leverte svært få på nytt, noe som frigjorde ressurser samtidig som det ikke ga noen synlige resultater på eksamen. Fra studentene ble det meldt at man leste tilbakemeldingen og gjorde bruk av den ved levering av neste rapporten, noe som gjorde at studentene opplevde at de lærte tilstrekkelig av tilbakemeldingene.

- Emneansvarlig på KJM2601 ønsker en omlegging av kjemi og biokjemiprogrammet, slik at studentene får tilstrekkelig med fysikk og matematikk tidlig i studiet. I diskusjonen som fulgte ble det nevnt at mengden obligatoriske emner på programmet gir bredde, men samtidig gjør det vanskelig å ha nok fire emner til å kunne fordype seg skikkelig.

- Det var uvanlig høy strykprosenten på KJM3000 og emneansvarlig lurte på om dette skyldes det relativt store andelen enkeltemnestudenter fra OsloMet. Det viste seg å ikke være tilfelle da Kjemi og biokjemistudentene og enkeltemnestudentene har lik strykprosent i emnet.

 

SAK 02-24 Diskusjonssak. Hvilken statistikk trenger studentene på bachelorprogrammet i Kjemi og biokjemi og når skal de lære den?

Det har kommet en forespørsel fra emneansvarlig på KJM1101 om programrådet kan diskutere hva slags statistikk det er behov for på bachelorprogrammet i Kjemi og biokjemi og når den skal undervises. Per i dag bruker studentene både standardavvik, standardfeil og konfidensintervall i KJM1101 og emneansvarlig lurer på hva som er årsaken til dette og om det er tilstrekkelig at studentene jobber med med standardavvik i KJM1101.   

 

Dette punktet ble diskutert med både argumenter for og mot, og det ble konkludert med at det ikke er ønskelig å fjerne noe statistikk fra KJM1101 Det ble blant annet argumentert for at det gir en modning å møte stoffet flere ganger i løpet av studiet, og for at kjemi er et eksperimentelt fag der det er nødvendig å beherske en del statistikk. For å støtte studentene ble det avtalt at det skal lages et hefte/kompendium som kortfattet beskriver statistikken som studentene skal bruke på Kjemi og biokjemiprogrammet. Hanne tar ansvar for å sette i gang dette arbeidet sammen med Reidar og de inviterer med emneansvarlige fra de andre kjemiemnene som bruker statistikk.

Publisert 5. juni 2024 11:08 - Sist endret 12. juni 2024 14:00