Møte 1/2022 i Utdanningsutvalget ved Kjemisk institutt.

Referat fra møte 1/2022

Orienteringssaker:

Vedtakssaker:

Sak 1/2022, vedtakssak: Felles læringsmål for KJM1002 - Innføring i kjemi og KJM1101 - Generell kjemi.

Bakgrunn for saken. Instituttet ønsker å slå sammen KJM1101 – Generell kjemi og KJM1002 – Innføring i kjemi til ett emne. Emnene KJM1101 og KJM1002 overlapper i dag 4 studiepoeng og har svært like laboratoriekurs. Det reelle overlappet er betydelig større. Det er svært ressurskrevende å ha to forskjellige grunnemner i kjemi i første semester. Nivået skal være det samme siden vi ikke kan gi undervisning på et lavere nivå, som for eksempel pensum i Kjemi 2.

KJM1002 er et obligatorisk emne i første semester for studenter på bachelorprogrammet i Biovitenskap og lektorstudenter på studieløpet matematikk-naturfag, og har læringsmål i organisk kjemi som ikke inngår i KJM1101 - Generell kjemi. Det ble innført laboratoriekurs i emnet høsten 2017 og emnekoden skiftet fra KJM1001 til KJM1002. KJM1101 er obligatorisk for studenter på bachelorprogrammet i Kjemi og biokjemi, for studieløp på lektorprogrammet med kjemi i fagkombinasjonen, og for studenter på studieretningen geologi på bachelorprogrammet «Geologi og geografi». Dette emnet ble også revidert i Interactprosessen.

Det er planlagt felles forelesninger. Gruppe- og laboratorieundervisningen vil følge samme matrise som i dag, med egne grupper og laboratoriepartier for de forskjellige gruppene.

For å ivareta forskjellige behov, vil undervisningen deles i to ulike moduler i en periode på to til tre uker. Det vil i denne perioden gis én modul i organisk kjemi for studenter fra Biovitenskap og lektorstudenter med naturfag i fagkombinasjonen, og én i gasser faste forbindelsers strukturer og enkle fasediagram for de andre programmene, lektorstudenter med kjemi i fagkretsen og enkeltemnestudenter.

Utfordringer:

- Studentene på Kjemi og biokjemi og Lektorprogrammet har som regel Kjemi 2, selv om det ikke er et krav. Det har ikke flertallet av studentene fra IBV.

- Fra høsten 2022 endres opptakskravene til bachelorprogrammet i Biovitenskap, og det vil ikke lenger være krav om r2 for søkere til dette programmet. Disse studentene vil utgjøre en majoritet på det nye emnet. Emnet KJM1101 er lagt opp til at studentene full fordypning i matematikk fra videregående (r2-kravet).

- Det er planer om å lage et nytt forkurs i kjemi sammen med Fagutvalget for å gi en kort innføring i kjemi 2 for de studentene som ikke har dette fra før. Det skal også tilbys egne støttegrupper i løpet av semesteret.

- Her kan du lese forslaget til de nye, felles læringsmålene for emene (.pdf).

- Vi beholder de gamle emnekodene høsten 2022, men slår sammen undervisningen som en pilot.

Sammenslåingen er drøftet med Utdanningsleder Ketil Hylland, studieadministrasjonen og fagutvalget ved IBV.

Forslaget er vedtatt. Studieadministrasjonen følger opp det adminstrative.

Sak 2/2022, vedtakssak: Endringer i emnebeskrivelser som er meldt inn av emneansvarlige via EpN.

  • MENA1001 - Materialer, energi og nanoteknologi. Emneansvarlig, Jonathan Polfus, ønsker å endre undervisningsformen og redusere antall timer forelesning/kollokvie. I dag er det 4 timer forelesning i uken i 14 uker og 4 timer gruppeundervisning i 10 uker (tisammen 96 timer). Dette ønskes endret til 2 timer forelesning i uken i 13 uker og 3 timer kombinert forelesning/kollokvie i 13 uker (tilsammen 65 timer). Endringen i undervisningen er et ledd i det utviklingsarbeidet som har blitt gjort i emnet. Nærmere redegjørelse på møtet.
    • Vedtak: Endringene i undervisningsform og reduksjon i antall timer er vedtatt. Det er registrert at emneansvarlig tar flere av timene selv i denne første runden.
  • MENA3001 - Funksjonelle materialer. Emneansvarlig Björn Martin Valldor ønsker å endre antall obligatoriske oppgaver fra 2 til 1. Eksamensform ønskes endret fra avsluttende skriftlig eksamen til avsluttende muntlig eksamen. Det har vært gjennomført muntlig eksamen under pandemien, og faglærerne har gode erfaringer med dette.
    • Vedtak: Endring i eksamensform er vedtatt, men Undervisningsutvalget ønsker at emneansvarlig skal se på muligheten for å revidere de to obligatoriske oppgavene i emnet. Dette skulle blitt gjort i 2019 under Interact.
  • KJM3810 - Katalyse og industriell kjemi. Emneansvarlig Evgeniy Redekop ønsker å endre eksamensform til hjemmeeksamen på permanent basis, slik det har vært under pandemien.
    • Vedtak: Endring av eksamensform fra digital skriftlig eksamen til digital hjemmeeksamen er vedtatt.
  • KJM5600/9600 - Kvantekjemi. Emneansvarlig, Thomas Bondo Pedersen ønsker å endre teksten under "Kort om emnet" og "Hva lærer du". Endringene er i tråd med gjeldende mal for emnebeskrivelser. Redegjørelse for endringer i innhold vil bli lagt frem på møtet.
    • Endringene i emnebeskrivelsen er vedtatt. De er nå mer i tråd med det faktiske innholdet i emnet.
  • KJM5912/9912 - Radiokjemi. Emneansvarlig Jon Petter Omtvedt ønsker å la laboratorierapportene inngå i en mappevurdering med avsluttende muntlig høring. Den obligatoriske aktiviteten endres til at alle laboratorieøvelsene må gjennomføres.
    • Vedtak: Endring i eksamensform fra avsluttende muntlig eksamen som teller 100% ved sensurering til mappeeksamen med avsluttende muntlig høring.

Sak 3/2022, orienteringssak: Avlysning av emnet KJM5270/9270 - Syntetisk organisk kjemi høsten 2022.

Aleksander Sandtorv overtok undervisningen av emnet høsten 2020. Emnet undervises hvert fjerde semester og skulle blitt undervist høsten 2022. Emnet må avlyses høsten 2022 fordi emneansvarlig har sluttet ved UiO. Undervisningsgruppen bes om å vurdere fremtidig behov for emnet. Det må avholdes eksamen hvis det er studenter som melder seg. Det må finnes en eksamensansvarlig høsten 2022.

Sak 4/2022, orienteringssak: Avlysing av KJM5330/9330 - Soft Matter Nanobiotechnology høsten 2022

Emnet ble opprettet i 2018 da Irep Gøzen tiltrådte i en II-stilling ved Kjemisk institutt. Innholdet i emnet er spesifikt knyttet til Ireps forskning. Hennes engasjement ved instituttet er ikke videreført. Undervisningsgruppen for Biomolekyler trenger mer tid for å vurdere om emnet skal viderføres eller nedlegges. Emnet avlyses høsten 2022. Det må avholdes eksamen hvis det er studenter som melder seg. Det må finnes en eksamensansvarlig høsten 2022.

Sak 5/2022, vedtakssak: Endring av antall obligatoriske emner i bachelorprogrammet i Kjemi og biokjemi.

Programrådet for kjemi ønsker som en prøveordning å innføre valgfrihet mellom emnene KJM2500 - Syntese og karakterisering og KJM2601 - Fysikalsk kjemi II for studieretningen Kjemi  i bachelorprogrammet for Kjemi og biokjemi. Studentene skal fortsatt oppfordres til å ta begge emnene, men ordningen vil gi mer fleksibilitet for studenter som har sterke ønsker om annen bredde eller dybde i mastergraden. Per idag er det bare 30 studiepoeng helt frie emner på denne studieretningen, med endringen kan det bli 40 for de som trenger det.

Programrådet har på sikt planer om et nytt bachelorprogram uten studieretninger, og er inne i en diskusjon om hvor mange og hvilke av dagens studieretningsemner som bør være obligatoriske i nytt program, og hvor stor valgfriheten skal være. Det er registrert en del overgang til fritt sammensatt bachelorgrad av studenter som ikke ønsker både KJM2500 og KJM2601 i graden. Å øke valgfriheten på dagens studieretning i kjemi vil gi et erfaringsgrunnlag som kan brukes i arbeidet mednytt bachelorprogram.

Saken er behandlet i Programrådet for kjemi-programmene.

Forslaget er vedtatt. Studieadministrasjonen følger opp det adminstrative.

Sak 6/2022: Eventuelt

 

 

Publisert 11. mars 2022 15:53 - Sist endret 16. sep. 2022 11:50