Retningslinjer for journalføring for studenter ved Kjemisk institutt

Laboratoriejournalen er ditt viktigste arbeidsverktøy. Her finner du retningslinjer og informasjon om korrekt føring av laboratoriejournal.

Laboratoriejournalen er stedet der du dokumenterer alle typer praktisk arbeid. Lager du en løsning, skal det stå i detalj i journalen hvordan den ble laget. Gjør du et forsøk, skal relevant forarbeid, eksperimentelle observasjoner og resultater inn i journalen. Journalføring er en viktig del av laboratoriearbeidet. Som Mythbusters sa: "The difference between science and fooling around is writing it down".

Journalføring for bachelorstudenter

Som bachelorstudent får du utdelt en studentjournal, som i praksis er en linjert bok med etikett. Til forskjell fra offisielle instituttjournaler er studentjournalen din eiendom. Nedenfor finner du retningslinjer for journalføring tilpasset studentjournalen. En pdf-versjon er lenket opp under punkt 3.

Retningslinjer for føring av studentjournal

  1.  Skriv med penn med permanent blekk.
  2. På forsiden og på første side i journalen noterer du navn og tilhørighet (f.eks. Kari Trestakk, Kjemi og biokjemi-programmet). Inne i journalen skriver du også mobilnummer og e-postadresse.
  3. Lim inn Retningslinjer for føring av studentjournal på side 2 i studentjournalen din. Sett deretter av 2-3 sider med plass til å lage innholdsfortegnelse.
  4. Nummerer sidene i boken fortløpende.
  5. Ikke fjern eller hopp over sider. Hvis det er ledig plass igjen på en side, skal du sette strek over og signere med initialene dine.
  6. Ikke fjern tekst, figurer eller innlimt materiale fra journalen. Sett isteden en enkel strek eller et kryss over og skriv initialene dine rett ved korreksjonen. Kommenter gjerne ved siden av hvorfor du har streket over.
  7. Når du limer inn noe i journalen, signer slik at signaturen din delvis dekker arket i boken og delvis det innlimte arket. På denne måten kan ikke det innlimte arket fjernes uten at det synes.
  8. Begynn alltid med dato og overskrift. I tillegg kan du skrive formålet hvis ikke dette fremgår tydelig av overskriften.
  9. Beregninger du trenger til forsøket, som hvor mye stoff du må veie inn, skal skrives i journalen.
  10. Risikovurdering for forsøket signeres og limes inn i journalen. Hvis du har skrevet hele eller deler av risikovurderingen selv, skal veileder godkjenne risikovurderingen med signatur.
  11. Følger du en fremgangsmåte fra labheftet, standard operasjonsprosedyre (SOP) eller lignende, er det tilstrekkelig å henvise til denne. Husk å notere eventuelle endringer i forsøksbetingelsene og avvik fra skriftlig prosedyre. Egen fremgangsmåte må beskrives i detalj, slik at forsøket kan gjentas. Har du tidligere skrevet/limt inn fullstendig fremgangsmåte, kan du vise til sidene der den står.
  12. Skriv opp kjemikalier og utstyr du bruker, eller henvis til kurshefte hvis aktuelt. For kjemikalier skal du notere batch.nr., katalognummer, kvalitet og produsent. For instrumenter skal du notere modell og produsent.
  13. Observasjoner og resultater underveis i forsøket, skal skrives rett inn i journalen. Resultater fra et instrument, for eksempel tall, diagrammer eller bilder limes inn i journalen. Hvis resultatene foreligger som elektroniske filer, kan du isteden notere entydig filnavn og hvor filen er lagret. Det må alltid være tydelig hvilke forsøk resultatene gjelder.
  14. I tillegg til notater og rådata som du registrerer underveis, bør resultater fra et forsøk oppsummeres, gjerne i form av en tabell eller en graf som skrives eller limes inn i journalen. For resultater som krever omfattende databehandling, kan du vise til en fil der analysen er gjort eller skrive i detalj hvordan du analyserte dataene, slik at analyseresultatet kan etterprøves.
  15. Journalen signeres av en veileder før du forlater laboratoriet.

Journalføring for masterstudenter

Masterstudenter får utdelt en offisiell, paginert laboratoriejournal. Denne har retningslinjer for journalføring trykket på innsiden. Som masterstudent følger du retningslinjene som står i laboratoriejournalen du får utdelt. De er ganske like retningslinjene over, men hakket mer avanserte. De offisielle journalene er instituttets eiendom, og leveres inn når du er ferdig med masteroppgaven. Hvis du ønsker tilgang til innholdet, må du selv ta kopi før du leverer journalen.

Publisert 13. mars 2023 20:38 - Sist endret 23. aug. 2023 16:26