Studenter i verdensklasse

Våren 2024 har vært en super opplevelse for meg som veileder. Jeg er overbevist om at vi har studenter i verdensklasse! 

Bildet kan inneholde: smil, briller, moro, engineering, begivenhet.

Marcus, Julie, Tina og Marie har gjort prosjektoppgaver i gruppen Bioanalytisk kjemi (BACH), som jeg er en del av.

Det er veldig deilig å ta ferie nå etter en travel vår. "Skoleåret" har vært preget av masse aktivitet på instituttet, og ikke minst i forskningsgruppen som jeg selv tilhører (Bioanalytisk kjemi, ledet av Hanne Røberg-Larsen). Vi har hatt masse gode vibber i år, med en lang rekke publikasjoner og fersk finansiering fra Forskningsrådet (FRIPRO og kommersialiseringprosjekter), Novo Nordisk og Dyrevernsalliansen. 

Studenter er viktig for forskningen

En sentral ingrediens i vår forskning er våre studenter. BACH inkluderer studentene i forskningsarbeidet, slik at vi samarbeider på prosjekter. Da får vi maksimalt ut av hverandre, og dette fører til at studentene får svært relevante oppgaver, både for videre forskningsoppgaver og/eller arbeid i næringslivet/sykehus/you name it etter studiene. Våre studenter kan også ta eksterne oppgaver, og flere har dette året tatt masteroppgaven sin på Oslo Universitetssykehus. På grunn av interessen for gruppen vår, planlegger vi nå å utvide antallet studenter i eksterne oppgaver, og skape enda tettere bånd med våre partnere i sykehus, andre forskningsinstitusjoner og næringsliv.

Masteroppgaver

Så langt i år har vi uteksaminert masterstudenter som har utført egen forskning, laget hypoteser, og utført egne eksperimenter, innen temaer som rusmiddelanalyse ogstudier av kunstige organer. Studentene har brukt avansert utstyr, typisk baser på væskekromatografi og massespektrometri. Noen har til og med publisert sitt arbeid i vitenskapelige tidsskrifter allerede (ja, dette er nivået vi sikter etter!). Dette inkluderer også lektorstudenter som tar oppgave hos oss; vi synes det er kult at våre barns lærere har erfaring med ekte forskning. Det er dermed ikke veldig rart at mange av disse studentene hadde allerede fått jobbnapp lenge før deres avsluttende eksamen.

Selv om jeg har mest kjennskap til prosjektene i vår gruppe, har jeg alikevel klart å få med meg mye spennende som skjer i andre grupper på instituttet, som intern sensor på andre masteroppgaver. Det er veldig spennende og betryggende for samfunnet, å lære mere om arbeidet innen katalyse, organisk kjemi, legemiddelutvikling, materialvitenskap, miljøkjemi, etc. som våre studenter bidrar sterkt med.

Bachelorprosjekter: ekstra gøy!

I tillegg til masteroppgaver, tilbyr også gruppen bachelorprosjekter. I år var vi så heldige å ha Julie Bekkhus, Marcus Kamande, Tina Kalleson og Marie Helstad på teamet. De har jobbet med å utvikle systemer får å måle på legemidler i biologiske prøver, og for å kartlegge tilstedeværelsen av miljøgifter i prøver. Denne gjengen har vært med å vise at vi har studenter i verdensklasse! Sensor, som har doktorgrad fra Oxford, var svært imponert over arbeidet og funnene, og det er godt mulig at arbeidet kan videreutvikles til en publikasjon. Sånn er det når man har dedikert og kunnskapsrike studenter på Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo!

 

 

 

 

 

Av Steven Ray Wilson
Publisert 5. juli 2024 10:26 - Sist endret 5. juli 2024 10:49
About-image

Denne bloggen

Professor Steven Ray Wilson er nestleder på Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo. Steven er veldig glad i jobben sin, da han får samarbeide med engasjerte studenter og verdensledende forskere, alt på en gang.