Hvorfor er alle forskjellig?

Det heter seg at det ikke finnes to helt like snøkrystaller. Dette er nok riktig for krystaller som er dannet i naturen, men lager vi krystallene i laboratoriet vil vi kunne få dem like hver gang.

Eksempler på forskjellige snøkrystaller. Se Hvor mange typer snøkrystaller finnes det?

Grunnen til at snøkrystallene i naturen blir forskjellige er at ingen av dem har vært igjennom akkurat den samme turen fra de ble dannet f.eks. 20 km over bakken til de når bakken. På veien ned blir snøkrystallen blåst rundt og kommer inn i luft med forskjellig luftfuktighet og temperatur. Selv svært små forskjeller i temperatur og luftfuktighet under veksten fører til at krystallene blir ulike.

Formen som krystallen har når den når bakken gjenspeiler derfor alle miljøforandringene den har vært igjennom. Derfor kan den i prinsippet fortelle hvordan temperatur og luftfuktighet endres i atmosfæren, ja, den fungerer nærmest som en ferdskriver som registrerer endringer i luftfuktighet og temperatur. Dette benyttes i en viss grad innen meterologi for å fortelle om tilstandene i luftlagene over oss. Men fremdeles gjennstår det mye forskning på hvordan de mindre detaljene i en snøkrystall dannes og hvilken effekt de har på f.eks. friksjon på veier og fly.

Nå gjenstår det bare å gå ut og nyte naturen og alle de forskjellige formene som dannes. Snøkrystallene er lette å observere dersom de samles på et kaldt tøystykke som ull eller en fleecegenser og så studeres med lupe. Lykke til!

For mer informasjon anbefales det å besøke web siden: www.snowcrystals.com

Av Ola Nilsen
Publisert 3. apr. 2011 00:09 - Sist endret 3. apr. 2011 00:26